Saturday, 18 April 2026

Δηλώσεις Κ.Κατσαφάδου - Θ.Δρίτσα για τη Cosco-Hewlett Packard-TΡΑΙΝΟΣΕ

  • Friday, 16 November 2012 08:06
  • 3'

 

Δηλώσεις του Βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κατσαφάδου    

 

Κέντρο παγκόσμιου εμπορίου στο χώρο της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, τείνει να γίνει ο Πειραιάς με την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Cosco-Hewlett Packard-TΡΑΙΝΟΣΕ, επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Α' Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος.
kwstaskatsafadosΣυγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει:
« Η Ελλάδα κερδίζει σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Αυτό σηματοδοτεί η τριμερής συμφωνία Cosco-Hewlett Packard-TΡΑΙΝΟΣΕ.
Η Hewlett Packard, μία εταιρεία-κολοσσός με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων επέλεξε την Ελλάδα ως κέντρο της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας της.
Επέλεξε τον Πειραιά, σε συνεργασία με την Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα αναλάβουν το διακομιστικό και μεταφορικό έργο των προϊόντων της εταιρείας.
Για πολλά χρόνια διατυπώνονταν ευχολόγια για την μετατροπή του Πειραιά σε ένα διεθνές ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο.
Μόνο ευχολόγια.
Ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο σημαίνει υποδομές, αξιοποίηση των υποδομών, στρατηγικές συνεργασίες.
Όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Cosco περίσσευσε ο λαϊκισμός, σήμερα όλοι βλέπουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της συνεργασίας.
Ο Πειραιάς, μέσα από αυτή τη συμφωνία, βάζει τις βάσεις για να γίνει κέντρο παγκόσμιου εμπορίου στο χώρο της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Αξιοποιεί με σύγχρονους και πραγματιστικούς όρους το συγκριτικό του πλεονέκτημα τη θάλασσα, τις υποδομές θαλάσσιων μεταφορών αγαθών και εμπορευμάτων. Συνδέει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα με τις χερσαίες μεταφορές, με το τρένο.
Προσελκύει όλες τις εταιρείες που αναζητούν ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και ταχύτατο, ως προς την παράδοση εμπορευμάτων, εφοδιαστικό κέντρο.
Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, μεταφορά οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον Πειραιά.
Τα προϊόντα της Η-Ρ, μέσω του λιμανιού και μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου θα πηγαίνουν στις χώρες της Μεσογείου, της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Βόρειας Αφρικής.
Από σήμερα πρέπει να ξεκινήσει μία ενωτική προσπάθεια, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και των ενεργών πολιτών του Πειραιά.
Να αξιοποιήσουμε τη θετική αυτή εξέλιξη.
Η σιδηροδρομική γραμμή του Ικονίου μας συνδέει με τα ευρωπαϊκά δίκτυα σιδηροδρομικών μεταφορών.
Χρειαζόμαστε όμως και νέες υποδομές στην πόλη που πρέπει να τρέξουν γρήγορα γιατί ο Πειραιάς όλα αυτά τα χρόνια έχασε πολλά.
Κυρίως έχασε χρόνο.
Αποδεικνύεται, με αυτή τη συμφωνία, ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Πειραιά συνδέεται με επενδύσεις.
Να γίνουμε λοιπόν η πόλη των επενδυτικών ευκαιριών.
-Με τη βελτίωση των υποδομών στον αστικό ιστό. Στον τομέα των μεταφορών, των επικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών.
-Με την προσέλκυση επενδύσεων, την παρουσίαση επενδυτικών δυνατοτήτων με κοινές δράσεις Κυβέρνησης-Δήμου και Επιμελητηρίου.
-Με νέες υποστηρικτικές υποδομές, όπως ένα σύγχρονο και μεγάλο συνεδριακό κέντρο.»

 

Δήλωση Θ. Δρίτσα, βουλευτή Α Πειραιά και Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ EKM μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη για θέματα λιμενικής πολιτικής 

dritsasΟι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά βάση περιέχουν μόνο γενικές αναφορές δηλωτικές των γνωστών κυβερνητικών προθέσεων. Προκαλούν σύγχυση και ανησυχία παρά δίνουν απαντήσεις σε ουσιαστικά ερωτήματα.

Ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών χωρίς να είναι σε θέση να ενημερώσει με ποιο τρόπο θα γίνει αυτή η εκποίηση, παραπέμποντας στα αποτελέσματα μελέτης που θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2013. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών γίνεται με γνώμονα τις δογματικές νεοφιλελεύθερες εμμονές που κυριαρχούν καθώς και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και όχι με κριτήριο τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Αντιθέτως, το μόνο σαφές μήνυμα μέσα από τις κατά τα άλλα αόριστες αναφορές είναι αυτό της επισφάλειας της θέσης των εργαζομένων στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στα άλλα λιμάνια, αφού οι θέσεις και οι συνθήκες εργασίας αφήνονται στην τύχη των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Υπουργός σε σχετική ερώτηση απάντησε: «θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα λιμάνια».

Επιπρόσθετα, η αναφορά του κ. Υπουργού στην χθεσινή συμφωνία Hewlett Packard – COSCO - ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως επιβεβαιωτική της θετικής απόδοσης των ιδιωτικοποιήσεων είναι τουλάχιστον ατυχής. Η αναγόρευση σε κυβερνητική επιτυχία, μίας ιδιωτικής συμφωνίας που προέκυψε κυρίως λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων και άρα του υψηλού θαλάσσιου μεταφορικού κόστους είναι παραπλανητική. Αντίθετα επιβεβαιώνει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ότι το λιμάνι του Πειραιά διαθέτει τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα και όντως υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να γίνει εμπορική πύλη εισόδου προς την Ευρώπη προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η καταστροφική πορεία της χώρας εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών δεν μπορεί να κρυφτεί με την επίκληση τέτοιων «επιτυχιών».

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η εκποίηση των λιμανιών θα στερήσει τη χώρα από ένα σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό στην προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Σήμερα απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εθνικής λιμενικής πολιτικής που θα απαντά στις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και θα οδηγήσει στην αξιοποίηση των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας προς όφελος του ελληνικού λαού.