Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η τεχνολογία συναντά την ιστορία», το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

«Η τεχνολογία συναντά την ιστορία» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Παράλληλα με τη σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, έγιναν ακόμη άλλες επτά ενημερωτικές εκδηλώδεις σε μουσεία όλης της χώρα, με τη συμμετοχή 3.000 και πλέον μαθητών και εκπαιδευτικών.

«Στόχος μας, φέτος, είναι να συνδυαστούν η ενημέρωση μαθητών και πολιτών σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, κυρίως σε χώρους πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με σκοπό τη γεφύρωση της τεχνολογικής εποχής με ιστορικές γνώσεις που λαμβάνουν από τα μουσεία της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Παπακώστας, ενώ αναφερόμενος στην εγκληματικότητα στον χώρο του διαδικτύου επισήμανε: «Η παρουσία και η δράση των κακόβουλων χρηστών στο διαδίκτυο είναι αυξητική. Η παραβατικότητα υφίσταται, κυρίως, με τη μορφή επιθέσεων κατά πληροφορικών συστημάτων, τη μόλυνσή τους με κακόβουλο λογισμικό, τον διαμοιρασμό υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, τον σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό, τις διαδικτυακές απάτες, την υποκλοπή και παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων, τις παραβιάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας, το ξέπλυμα χρήματος, τις επιθέσεις ψηφιακής παρενόχλησης και παράνομη διακίνηση, μεταξύ άλλων, όπλων, φαρμάκων, ναρκωτικών και ανθρώπων».

Όπως αναφέρθηκε, ακόμη, το 2019 το τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188) δέχθηκε περισσότερες από 108.000 τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων που χειρίστηκε η Δίωξη, το ίδιο έτος, ανήλθε σε 5.178.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο το 2019, το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίστηκε διεθνώς στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και στην απώλεια προσωπικών δεδομένων.

Το ίδιο έτος, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε σε 552 ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης διαβάστηκε μήνυμα της Ευρωπαίας επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδιας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας (το 2004), στο οποίο υπογράμμισε: «Θέλουμε ένα καθαρό διαδίκτυο και όχι έναν κυβερνοχώρο όπου οι εγκληματίες αλωνίζουν». Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους γονείς να είναι ενημερωμένοι και να βοηθούν ώστε να μην πέφτουν τα παιδιά τους θύματα εγκληματιών στο διαδίκτυο.

Στην εκδήλωση μίλησαν για τους κινδύνους και τους τρόπους ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, ο αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Δημήτρης Γκύζης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Σπυρίδων Παπαγεωργίου, ο επικεφαλής του Τομέα Συστημάτων Πληρωμών και Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος και Ασφάλειας Τραπεζών, Βασίλης Παναγιωτίδης και ο facebook head of API, Πάνος Παχατουρίδης.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του αρχηγού της ΕΛΑΣ, καθώς και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Λαγουδάκης και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.