Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022

Όλες οι αλλαγές του ασφαλιστικού! Τι ισχύει για ελ. επαγγελματίες, ένστολους, συνταξιούχους και επικουρικές

  • Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 09:12
  • 4'

Σημαντικές αλλαγές σε κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και επηρεάζει  τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους και ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Όπως αναφέρει  η Μαίρη Λαμπαδίτη στο Nextdeal.gr, το σχέδιο νόμου προβλέπει βελτιώσεις στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης για τους ένστολους καθώς και μεταβατική περίοδο για τους παλαιούς συνταξιούχους που εργάζονται.
Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-Ε.Φ.Κ.Α απαριθμούνται οι ενέργειες βάσει χρονοδιαγράμματος που πρέπει να ολοκληρώσουν οι υπηρεσίες προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων.

Οι βασικές αλλαγές για κάθε κατηγορία είναι οι εξής:

1. Εισφορές μη μισθωτών :Εισάγεται νέο σύστημα  εισφορών ελεύθερης επιλογής για τους  ελεύθερους επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και αγρότες. Μέχρι τις 12 Μαρτίου πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες εισφορές Ιανουαρίου που θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να δηλώσουν την ασφαλιστική κλίµακα στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για το 2020 σε ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ με τίτλο «Επιλέγω ελεύθερα , συμφέρει υψηλότερα »
 Όσοι µη µισθωτοί δεν υποβάλουν αίτηση, θα ενταχθούν αυτοδίκαια στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου.  Η παράταση της προθεσμίας έως τις 12 Μαρτίου αντί για τέλος Φεβρουαρίου κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην υπάρξει διπλό σύστημα εισφορών και να αποφευχθεί ο  συμψηφισμός.
Με το νέο σύστημα εισφορών ελεύθερης επιλογής ανάμεσα στις έξι κατηγορίες που θεσπίστηκαν μεταξύ 220 και 576 ευρώ για κύρια ασφάλιση και υγεία  οι μη μισθωτοί που δηλώνουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ έχουν σημαντική ελάφρυνση καθώς αποδεσμεύεται η εισφορά από τα κέρδη τους. Αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήρωναν μέχρι σήμερα την κατώτατη εισφορά ύψους 185 ευρώ επιβαρύνονται με 35 ευρώ μηνιαίως καθώς η κατώτατη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται στα 220.
Θετική είναι επίσης η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εισφορές είναι ακόμη χαμηλότερες κατά την πρώτη 5ετία επαγγελματικής δράσης, έκπτωση που δεν χαρακτηρίζεται πλέον  ασφαλιστική οφειλή που πρέπει να επιστραφεί στο μέλλον.

2.Αυξήσεις κύριων συντάξεων : Περίπου 1 εκ. συνταξιούχοι  τον Ιούνιο θα δουν αυξήσεις χειροπιαστές στο πορτοφόλι ή αυξήσεις λογιστικές στα χαρτιά μετά τον  επαναυπολογισμό  των συντάξεων με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό. Στους σημαντικά  ωφελημένους κατατάσσονται οι συνταξιούχοι που έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο 35-40 έτη , δεν επιβαρύνονται με προσωπική διαφορά και αποχώρησαν με συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1500 ευρώ. Το κέρδος τους από τον επαναυπολογισμό της σύνταξης με βάση τους βελτιωμένους συντελεστές  υπερβαίνει τα 100 ευρώ μηνιαίως και στην περίπτωση υψηλών συντάξιμων αποδοχών 3.500 ευρώ φτάνει τα 252 ευρώ. Μαζί με τα αναδρομικά 6 μηνών δικαιούνται να λάβουν  από 600 έως 1763 ευρώ. Οριακές αυξήσεις μπορούν να περιμένουν και οι παλαιοί συνταξιούχοι με μηδενική η μικρή προσωπική διαφορά. Το  σύνολο των ωφελημένων που θα δουν ζεστό χρήμα στην τσέπη υπολογίζεται σε 450.000. Ωστόσο η πλειοψηφία δεν πρέπει να περιμένει αυξήσεις άνω των 50 ευρώ. Οι παλαιοί συνταξιούχοι που δικαιούνται αύξηση θα την πάρουν σε 5 δόσεις από φέτος έως και το 2024.  

3.Ενστολοι: Ειδικά για τους υπηρετούντες σε Ειδικές Δυνάµεις (βατραχάνθρωποι καταδροµείς, αλεξιπτωτιστές, πιλότοι, πυροτεχνουργοί κ.ά.), προβλέπεται µε ειδική διάταξη καθώς εκτιμήθηκε ότι αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης  αφού συνταξιοδοτούνται μετά τα 40 έτη ασφάλισης  λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας. Η διάταξη αναφέρει πως τα ποσοστά αναπλήρωσης γι’ αυτές τις οµάδες προσαυξάνονται πέραν των ποσοστών που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισµένους κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος µετά το 45ο. Συνεπώς η αναπλήρωση επιστρέφει γι’ αυτές τις ειδικές οµάδες στο επίπεδο του νόµου Κατρούγκαλου, δηλαδή στο 2% κατ’ έτος µετά το 45ο.

4. Μισθωτοί με μπλοκάκια :Οι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες που απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς για το «μπλοκάκι» με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται από τη μισθωτή απασχόληση η εισφορά των 252 ευρώ τον μήνα για σύνταξη και υγεία. Για να καλυφθεί η εισφορά πρέπει ο απασχολούμενος να λαμβάνει αμοιβή 930 ευρώ και πάνω. Διαφορετικά καταβάλλει τη διαφορά που υπολείπεται. Ειδικά για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους για τους οποίους υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης και για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, στα 252 ευρώ πρέπει να προστεθούν άλλα 68 ευρώ υπέρ των επιπλέον καλύψεων.

5. Αυξήσεις στις επικουρικές: Οι δικαιούχοι επικουρικής των οποίων οι συντάξεις υπέστησαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016. Περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις από 5 έως 196 ευρώ , μεσοσταθμικά 99.5 ευρώ. Με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση για πρώτη φορά μπορούν να υπαχθούν προαιρετικά στο δημόσιο επικουρικό και εφάπαξ  και κλάδοι όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι γιατροί που ως σήμερα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Αν όμως ενταχθούν σε αυτούς τους κλάδους, θα πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνουν σε αυτούς.

6. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με το νόμο Κατρούγκαλου και εργάζονται θα τιμωρούνται πλέον με το ήμισυ της «ποινής». Η σύνταξή τους θα περικόπτεται κατά 30% αντί κατά 60% που ισχύει σήμερα. Ειδικά, οι πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.  Κατά εξαίρεση των ρυθμίσεων στην περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων σε φορείς της γενικής κυβέρνησης αναστέλλεται πλήρως η καταβολή της σύνταξης σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας μέχρι και την 28/2/2021. Το όριο αυξάνεται στο 62ο από 1/3/21 και εφεξής. Για τους άνω των 62 που απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση προβλέπεται η καταβολή του 70% της σύνταξης .Η ποινή για όσους εργάζονται και δεν το δηλώσουν στο ταμείο τους θα είναι η παρακράτηση 12 μηνιαίων συντάξεων. Το πέναλτι του 30% θα ισχύει και για τους παλαιούς  εργαζόμενους συνταξιούχους . Η νέα διάταξη ωστόσο τους αδικεί καθώς το προηγούμενο καθεστώς  ( πριν από το νόμο Κατρούγκαλου) ήταν ευνοϊκότερο. Για την ομαλή τους ένταξη στο νέο σύστημα προβλέπεται  μεταβατική περίοδος . Δηλαδή το πέναλτι θα ισχύει γι αυτήν την κατηγορία από την 1/1/2021 και μετά.