Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

Με εξαιρετική επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης KARYATIDS στο ΙΑΜΥ με έργα της γνωστής φωτογράφου Αμαλίας Σωτηροπούλου

  • Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 13:19
  • 1'

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις 8.00 το βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας KARYATIDS με έργα της γνωστής φωτογράφου Αμαλίας Σωτηροπούλου.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του 2ου ορόφου του ΙΑΜΥ έως και τις 30 Οκτωβρίου. Στο χώρο εκτίθεται μία σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών με το εξαιρετικά ενδιαφέρον και συμβολικό θέμα των πασίγνωστων εμβληματικών κορών από τις Καρυές που κοσμούσαν άλλοτε το ναό του Ερεχθείου στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τώρα ατενίζουν το ίδιο περήφανα τους χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης.

Πλήθος κόσμου τίμησε την έναρξη της όμορφης αυτής έκθεσης, της οποίας το θέμα εκτός των άλλων είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον!

Στην ομιλία της η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου αναφέρθηκε στη σημαντική καλλιτεχνική διαδρομή της Αμαλίας Σωτηροπούλου, στην έμπνευση της καλλιτέχνιδας με την εύστοχη και πρωτοποριακή ένταξη των Καρυάτιδων στο αστικό τοπίο, δημιουργώντας έτσι στο θεατή την αίσθηση της εγγύτητας και της συνάντησης με τα περίφημα γλυπτά σε κάθε σημείο της πόλης και έκανε μια ιστορική αναδρομή στην προέλευση και τη δημιουργία τους, στα γεγονότα της κλοπής και της απομάκρυνσής τους από τη χώρα μας από τον λόρδο Elgin κλείνοντας την ομιλία της με το πάγιο αίτημα της χώρας μας για την επιστροφή της ξενιτεμένης Καρυάτιδας και όλων των μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους ιδιοκτησιακό χώρο: στην Ελλάδα !

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η καλλιτέχνης Αμαλία Σωτηροπούλου η οποία αναφέρθηκε στη σύλληψη της ιδέας της με τις Καρυάτιδες, την οποία είχε, όπως είπε, ως υπέρμαχος της ελληνικότητας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας στην προσπάθειά της να διαδώσει παντού στην οικουμένη το συγκεκριμένο μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά: Με το φακό μου θέλησα να αποτυπώσω τα συναισθήματα μου, και να δώσω καλλιτεχνικές προεκτάσεις για τον άνθρωπο, για την πόλη, και πάνω από όλα για την Ελλάδα...

Επίσης αναφέρθηκε στο ιστορικό των εκθέσεων με θέμα της Καρυάτιδες που έχουν προηγηθεί από το 2014, δίνοντας ευρύτατη δημοσιότητα στο έργο της.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των άλλων ο π. Δήμαρχος Ύδρας Κώστας Αναστόπουλος, η δημοτική σύμβουλος κ. Παναγιούλα Δασκαλάκη, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας κ. Μιράντα Σοφιανού, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ. Γιάννης Σαχίνης, ο κ. Χρύσανθος Πανάς, η κ. Αντιγόνη Βαμβακά και πολλοί φίλοι και επισκέπτες του ΙΑΜΥ.

Στο τέλος της έκθεσης ένα όμορφο κέρασμα περίμενε όλους τους παρευρισκόμενους στη μαγευτική ταράτσα του Μουσείου.