Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ο Δήμαρχος Ύδρας Γ. Κουκουδάκης στην εκπομπή «Και εγένετο Ελλάς» του OPEN TV

  • Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 09:47
  • 1'
Στην εκπομπή «Και εγένετο Ελλάς» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN μίλησε στις 4 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, για την Ναυμαχία του Γέροντα.
Επανερχόμενος στο θέμα ο κ. Κουκουδάκης επισημαίνοντας: "Ανταλλάσσουμε απόψεις και συζητάμε για τη μεγάλη ιστορία της μικρής αλλά Ηρωικής Ύδρας μας", ανέφερε μέσα από τον λογαριασμό του στα social media:

"Η εν λόγω ναυμαχία υπήρξε η μεγαλύτερη της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια της οποίας ο Υδραίος Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης απέδειξε για άλλη μια φορά την χαρισματική στρατιωτική ηγετική του ικανότητα. Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας εκπομπής φιλοξενήθηκε και η κ. Βώκου η οποία υποστήριξε ότι ο Ανδρέας Μιαούλης δεν γεννήθηκε στην Ύδρα και έφτασε σε αυτή σε ηλικία 16 ετών. Η άποψη αυτή, κατά τη γνώμη μου και σύμφωνα με σειρά αρχειακών πηγών και ιστορικών μελετών, δεν ευσταθεί. Σειρά προεπαναστατικών αρχείων της Κοινότητας της Ύδρας επιβεβαιώνουν την γέννηση του Ανδρέα Μιαούλη στην Ύδρα. Ομοίως σειρά επιστημονικών ιστορικών μελετών το καταδεικνύουν. Ο ίδιος ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης με επιστολή του στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στις 16 Ιουλίου του 1829 αναγνωρίζει την Εύβοια ως γενέτειρα των παππούδων του και όχι ως δική του. Επίσης ο γιος του Ναυάρχου, Αντώνης Μιαούλης, στο βιβλίο του, Ιστορία της νήσου Ύδρας από των Αρχαιοτάτων Χρόνων μέχρι της εν έτει 1821 Επαναστάσεως, 1874, Αθήνα, επιβεβαιώνει τη γέννηση του πατέρα του στην Ύδρα και την καταγωγή της οικογένειας του από τα φύλλα Ευβοίας."
Μια ενδεικτική αναφορά στη σχετική βιβλιογραφία :
Γεώργιος Κριεζής, Ιστορία της Νήσου Ύδρας προ της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, εν Πάτραις, 1860, σ. 14
Αντώνιος Σαχίνης, Σύντομος Βιογραφία του ναυάρχου Ανδρέου Δ. Μιαούλη, Ναύπλιον, 1882, σ. 11
Αντωνίου Λιγνού, Ιστορία της Νήσου Ύδρας, Τόμος Πρώτος, Αθήνα 1946, σ. 16
Δημήτριος Σταμέλος, Ανδρέας Μιαούλης: Έπος και Τραγωδία, «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», Αθήνα, 2003, σ. 28-32
Γιώργος Μαργαρίτης (Επιμ), «Η Ελληνική Επανάσταση 1821», Ιστορία των Ελλήνων, Τόμος 9, Εκδόσεις Δομή, 2004, σ. 291
Ντίνα Αδαμοπούλου-Αννίτα Πρασσά, Ανδρέας Μιαούλης, Τα Νέα, Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2009, σ. 11
Νικήτας Ράπτης, Άπαντα για τον Ναύαρχο Μιαούλη, Εκδόσεις Μέρμηγκας, Αθήνα, 2009, σ. 9

Πολυμέσα