Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"The Greek Gift" στα Σφαγεία της Ύδρας - Nέα και παλαιότερα έργα καλλιτεχνών που διατηρούν μακρόχρονες σχέσεις με τον Δάκη Ιωάννου

Έναρξη έκθεσης: 22 Ιουνίου, 11:0013:00 & 19:0022:00

Μετά την αναβολή του project του Jeff Koons για τον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα παλιά Σφαγεία της Ύδρας, λόγω της πανδημίας, μια ομάδα καλλιτεχνών και φίλων του Δάκη Ιωάννου και του Ιδρύματος μαζεύτηκαν για να οργανώσουν μια μικρή ομαδική έκθεση. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα προσωπογραφία του συλλέκτη και μια μικρογραφική επισκόπηση της συλλογής του.

Η έκθεση The Greek Gift, υπό τον συντονισμό του Massimiliano Gioni, συγκεντρώνει μια σειρά από νέα και παλαιότερα έργα μαζί με objets trouvés και τις αυθόρμητες ανταποκρίσεις διαφόρων καλλιτεχνών που διατηρούν μακρόχρονες σχέσεις με τον Δάκη Ιωάννου και το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. Η μικρή αυτή έκθεση, εν μέρει 'ντιβερτιμέντο' και εν μέρει συλλογικό εγχείρημα, παίρνει τον τίτλο της από τη σκακιστική τεχνική που είναι γνωστή ως "Greek gift sacrifice". Η κίνηση αυτή, κατά την οποία ο παίκτης θυσιάζει έναν αξιωματικό για να κάνει ματ, θεωρείται ότι ονομάστηκε έτσι από τον μυθικό Δούρειο Ίππο που δώρισαν οι Αχαιοί στην πόλη της Τροίας. Όπως και κάθε δώρο, συνιστά ένα περίπλοκο μίγμα γενναιοδωρίας και υπολογισμού. 

Σαν σε μια παρτίδα σκακιού, διάφοροι καλλιτέχνες κλήθηκαν να "κάνουν μια κίνηση" επιλέγοντας έργα και αντικείμενα από τη συλλογή. Ως απάντηση, οι Ιωάννου και Gioni διάλεξαν άλλα κομμάτια. Λειτουργώντας εν πολλοίς σαν ένα σουρεαλιστικό "exquisite corpse", η έκθεση πυροδοτεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων ανάμεσα στα έργα — ένα ντόμινο από έντονες εγγύτητες.

Τοποθετημένα στους χώρους των Σφαγείων της Ύδρας, τα έργα, παρατεταγμένα σαν παιχνίδια μέσα σε κουκλόσπιτο, περιστοιχίζονται από τη ρήση του Marcel Duchamp "A Guest + A Host = A Ghost". Λειτουργώντας ως έμπνευση για την έκθεση, αυτό το λογοπαίγνιο του Duchamp, το οποίο εμφανίζεται σε ένα από τα τεύχη του περιοδικού S.M.S. (1968), υπαινίσσεται τις μεταμορφώσεις που προκύπτουν όταν συνδυάζονται ετερόκλιτες ιδέες και ανόμοια αντικείμενα.


Η έκθεση The Greek Gift περιλαμβάνει έργα και αντικείμενα τέχνης κατασκευής ή επιλογής των Pawel Althamer, Matthew Barney & Elizabeth Peyton, Ashley Bickerton, Kerstin Brätsch, Louise Bourgeois, Maurizio Cattelan, George Condo, William Copley, Roberto Cuoghi, Nathalie Djurberg, Marcel Duchamp, Urs Fischer, Robert Gober, Jenny Holzer, Δάκη Ιωάννου, Jeff Koons, Paul McCarthy & Mike Kelley, Tim Noble & Sue Webster, Chris Ofili, Seth Price, Charles Ray, David Shrigley, Josh Smith, Kiki Smith, Χριστιάνας Σούλου, Kaari Upson, Andra Ursuta, Meyer Vaisman, Nari Ward, Christopher Wool, Chen Zhen, Jakub Julian Ziolkowski και ανώνυμων καλλιτεχνών.
THE GREEK GIFT
Συντονισμός έκθεσης: Massimiliano Gioni

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας
Έναρξη έκθεσης: 22 Ιουνίου, 11:00
13:00 & 19:0022:00

* Ακολουθώντας τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια *

Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00–13:00 & 19:00–22:00, Τρίτη κλειστά

Σχετικά Άρθρα