Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022

Το R.I.C.E και η μεγάλη επιτυχία στην Ύδρα

  • Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 15:13
  • 1'

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Βιτόρια Κωτσάλου για τη μεγάλη επιτυχία που είχε το πρόγραμμα R.I.C.E το φθινόπωρο στην Ύδρα. Πιο συγκεκριμένα το R.I.C.E δημιουργήθηκε το 2005 στην Ιρλανδία από την εταιρία χορού Daghdha Dance Company, και έπειτα λειτούργησε ως δίκτυο κοινωνικής χορογραφίας στη Φρανκφούρτη υπό την διεύθυνση του δραματουργού Steve Valk. Τον Σεπτέμβρη του 2013 μεταφέρθηκε στην Ύδρα, ως ένα υβρίδιο, μια εναλλακτική πλατφόρμα-φεστιβάλ που αφορά την κοινωνική χορογραφία.
Στο R.I.C.E. που πραγματοποιήθηκε από τις 22-29 Σεπτεμβρίου στην Ύδρα ήρθαν 15 καλλιτέχνες, χορογράφοι και χορευτές από το εξωτερικό και την Ελλάδα και συνεργάστηκαν μεταξύ τους και με όλους τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού μας, για την έρευνα γύρω απο την κοινωνική χορογραφία.

Όπως μας δήλωσε η κα Κωτσάλου: «Άξονας της δράσης ήταν η ανταλλαγή των καλλιτεχνών και η παρατήρηση της κοινωνικής ηθικής που αναδύεται με βάση την ενσωματωμένη πραγματικότητα. Αποχωρώντας από την έννοια της τέχνης ως θέαμα ή διασκέδασης στόχευσε να αναδείξει τους ανθρώπους, τους τρόπους συνύπαρξης, το συλλογικό σώμα μέσα στην δημοκρατία. Η εμπειρία ήταν πραγματικά μαγική, κυρίως λόγω της καταπληκτικής συνεργασίας των ανθρώπων της Ύδρας για την οργάνωση και υποστήριξη του προγράμματος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που υποστήριξαν το πρόγραμμα του RICE και να τους μεταφέρω την ευγνωμοσύνη και χαρά που νιώσαμε όλοι αποχωρώντας από το νησί. Ο Δήμος Ύδρας συνεργάστηκε μαζί μας, και μας πρόσφερε τη χρήση των χώρων Μ. Μερκούρη, του ΚΕΠ και της αίθουσας του Σαχτούρειου σχολείου για τις συναντήσεις, τις πρόβες, και τα σεμινάριά μας.
Μεταξύ των ευχαριστιών, για το κλείσιμο και αφορμή για παρουσίαση του προγράμματος μας το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας παραχώρησε την ταράτσα ώστε να διοργανώσουμε μία βραδιά παρουσίασης του υλικού και της διαδικασίας της έρευνας που είχαμε κάνει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με τίτλο «Η χορογραφία των ανθρώπων» εισχωρώντας στο φως.

Η κ. Ντίνα Αδαμοπούλου και οι εργαζόμενοι του μουσείου, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες μέρες που δυανύουμε οικονομικά, και ηθικά, όχι μόνο μας παραχώρησαν το χώρο δωρεάν, αλλά συνεργάστηκαν μαζί μας και βοήθησαν με πάθος ώστε να δημιουργηθεί αυτή η όμορφη βραδιά μέσα σε μία μέρα, όπου παρουσιάστηκαν φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα από το RICE αλλά και μικρά χορευτικά δρώμενα».