Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Αλέκος Φασιανός και το έργο του εμβληματικού ζωγράφου - Δηλώσεις για την απώλειά του

Ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 87 ετών, θα μπορούσε να θεωρηθεί επίγονος της γενιάς του ’30, επισήμαιναν οι επιμελήτριες μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του ζωγράφου, που είχε τιτλοφορηθεί «Μυθολογίες του καθημερινού» και είχε οργανωθεί το 2004 στην Εθνική Πινακοθήκη.

Πυξίδα του έργου του: «ο κυρίαρχος μύθος της ‘ελληνικότητας’», της πίστης στις αιώνιες ελληνικές αξίες, «τις μόνες που, σύμφωνα με την ιδεολογία της περιώνυμης γενιάς, παρείχαν εχέγγυα αυθεντικότητας και ιθαγένειας στην δημιουργία ενός Έλληνα καλλιτέχνη. Τα παιδικά του χρόνια στην Πλάκα, στη σκιά της Ακρόπολης, η φιλόλογος μητέρα του και η θητεία του στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών πρέπει να λειτούργησαν σαν καταλύτες, επιταχύνοντας αυτό τον προσανατολισμό», παρατηρούσαν οι ιστορικοί τέχνης Έφη Αγαθονίκου και Άρτεμις Ζερβού στην αναδρομική έκθεση εκείνη.

Ο χρωματικός καμβάς του Φασιανού, οι ρίζες του στην παραδοσιακή τέχνη, έκαναν τον ζωγράφο λαοφιλή, ανυψώνοντας το εικαστικό του ιδίωμα σε εξέχουσα θέση.

Το όραμα του Αλέκου Φασιανού να στεγάσει το έργο του σε μουσείο στο πατρικό του σπίτι, στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης, στη συμβολή των οδών Ν. Μεταξά και Χίου, έγινε πραγματικότητα «δια χειρός» του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου. Οι δυο φίλοι συνεργάστηκαν για την αναδημιουργία της αθηναϊκής πολυκατοικίας του ’70 και οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του ’90.Ολοκληρώθηκαν το 1995. Το κτίριο λειτούργησε ως χώρος-εκθετήριο έργων του καλλιτέχνη, όπου κατά καιρούς ο Αλέκος Φασιανός έδινε διαλέξεις. Η κόρη του ζωγράφου, Βικτώρια Φασιανού, δίνει νέα πνοή στο αρχιτεκτόνημα ώστε να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο προοριζόταν το κτίριο και να εγκαινιαστεί εντός 2022.

Πέρα από τις τοιχογραφίες και τις εικαστικές παρεμβάσεις του Αλέκου Φασιανού στο κτίριο, το μουσείο έχει στόχο να παρουσιάσει σταδιακά όλες τις εικαστικές περιόδους του καλλιτέχνη, από το 1959 έως το 2019, στο σύνολο του έργου του και με τον τρόπο που αυτό εκφράστηκε σε όλους τους τομείς που καταπιάστηκε ο Αλέκος Φασιανός: θέατρο, εικονογράφηση βιβλίων, κεραμεική τέχνη...

Δηλώσεις Κουκουδάκη - Αδαμοπούλου - Κλαδάκη

DSC 2815
Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης δήλωσε για την απώλεια του σπουδαίου ζωγράφου:
"Ο Θάνατος Φαντάζει "λίγος και μικρός" μπροστά στο Εύρος του Έργου, της Παρακαταθήκης και της Ακτινοβολίας ενός τόσο Μεγάλου Δημιουργού και Ανεπανάληπτου Έλληνα. Καλό ταξίδι στην Αιωνιότητα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια Του και στους οικείους Του."
Η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου ανέφερε συγκινημένη:
"Όταν όλα ήταν ωραία κι εσύ ακόμα κοντά μας ….
Από σήμερα η Τέχνη και ο Πολιτισμός φτωχότεροι..!!
Καλό σου ταξίδι Αλέκο! Το έργο σου θα ζει πάντα γύρω και μέσα στα μάτια μας και στην καρδιά μας..!!"

H Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ύδρας Μαρία Κλαδάκη Πιερρουτσάκου δήλωσε για τον Αλέκο Φασιανό:
"Αφήνεις πίσω σου ένα μεγάλο έργο!!
Θα είσαι πάντα κοντά μας, σφράγισες μια εποχή!
Rest In Peace!"

Φωτογραφίες από το Αρχείο της "Φωνής της Ύδρας" από την έκθεση του Αλέκου ΦΑΣΙΑΝΟΥ στο ΙΑΜΥ στις 5 Αυγούστου 2018