Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΙΑΜΥ: Από την εκδήλωση των Καθηγητών Άγγελου Συρίγου, Υφυπουργού Παιδείας και θρησκευμάτων και Ευάνθη Χατζηβασιλείου

  • Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 10:53
  • 2'
Με μεγάλη συμμετοχή κοινού, πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022, η ομιλία των Ακαδημαϊκών Καθηγητών Άγγελου Συρίγου, Υφυπουργού Παιδείας, αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Καθηγητή Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Αφορμή για την πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης, στάθηκε η κυκλοφορία από τις «Εκδόσεις Πατάκη» του βιβλίου που συνέγραψαν από κοινού οι δύο Καθηγητές, με θέμα «Μικρασιατική Καταστροφή, 50 ερωτήματα και απαντήσεις», και με αναφορές στη μεγαλύτερη Καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός.
Την εκδήλωση άνοιξε η αρχειονόμος και ιστορικός Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ., η οποία, αφού παρουσίασε τους εκλεκτούς καλεσμένους, έκανε αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή και μίλησε σύντομα και περιεκτικά για το υπέροχο βιβλίο. Επίσης, ανέφερε ότι αυτή η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μεγάλης Έκθεσης «1922-2022, Σ. Παπαλουκάς, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου, Ιστορίες Μνήμης και Τέχνης», είναι αφιερωμένη στη μνήμη των προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και ερχόμενοι στην Ελλάδα δημιούργησαν «μια νέα Ελλάδα μέσα στην Ελλάδα». Αναφέρθηκε, επίσης, στους μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν, έζησαν και δημιούργησαν στο Νησί μας, την Ύδρα.
Στη συνέχεια, οι δύο Καθηγητές, μέσα από έναν διάλογο μεταξύ τους και σε επαφή με το κοινό, ανέπτυξαν τα θέματα που παρουσιάζονται μέσα από τη συγγραφή τους. Μάλιστα, δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό στις οποίες απάντησαν λύνοντας απορίες, κάνοντας έτσι πιο διαδραστική την εκδήλωση.
Οι Καθηγητές Συρίγος και Χατζηβασιλείου, ανέφεραν ότι για πρώτη φορά έπαυσε μετά από 3.000 χρόνια να αναπτύσσεται ο Ελληνισμός σε μία από τις δύο ακτές που τον γέννησαν. Στο βιβλίο τους, μέσα από 50 ερωτήσεις και απαντήσεις, γραμμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν ξεχωριστή ενότητα η καθεμιά, βοηθώντας τον αναγνώστη να επιλέξει κάθε φορά, ακόμα και αποσπασματικά να μελετήσει το βιβλίο, εξετάζονται με νηφαλιότητα οι απορίες του ερευνητή γύρω από μια μεγάλη Εθνική και Διεθνή σύγκρουση. Επίσης, οι συγγραφείς παρουσίασαν τα δεινά του Εθνικού Διχασμού, τους στόχους και τα διλήμματα των πρωταγωνιστών του, τη στάση των μεγάλων Δυνάμεων, της αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, τα λάθη και τις ελλείψεις μας, τους μύθους, τις παρανοήσεις και τις υπεραπλουστεύσεις.
Στο τέλος της εκδήλωσης, η Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. αφού ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές και το κοινό, πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στους δύο εκλεκτούς ομιλητές, οι οποίοι υπέγραψαν ευχαρίστως αντίτυπα του βιβλίου τους στο κοινό που τα προμηθεύτηκε. Το βιβλίο «Μικρασιατική Καταστροφή, 50 ερωτήματα και απαντήσεις» διατίθεται και από το Πωλητήριο του Ι.Α.Μ.Υ.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Ακίνδυνος Δαρδανός, εκπροσωπώντας το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο πρ. Δήμαρχος Κώστας Αναστόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Μπελεγρής και Μαίρη Κάτσικα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μανώλης Καραμήτσος και Παναγιούλα Δασκαλάκη, ο Λιμενάρχης Ύδρας Γαβριήλ Χαραλαμπίδης, ο πρ. Υπουργός και συγγραφέας Ανδρέας Ανδριανόπουλος με τη σύζυγό του, οι νομικοί σύμβουλοι του Ι.Α.Μ.Υ. Έλσα Μαυραγκά και Θανάσης Δανάκας με τη σύζυγό του, η Προϊσταμένη του Τμήματος Γενικών Αρχείων του Κράτους του Υπουργείου Παιδείας Νικολέττα Κουρκούτα, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ύδρας Δημήτρης Σαράντης, ο αρχιτέκτονας και συγγραφέας Αλέκος Τζώνης με τη σύζυγό του, οι Δημοσιογράφοι Έφη Αλεβίζου και Παυλίνα Πρωταίου, η Τζένη Σοφιανού από την Ένωση Ξενοδόχων Ύδρας, η συμβολαιογράφος Δέσποινα Τσερκέζη και άλλοι φίλοι της Ύδρας και του Ι.Α.Μ.Υ.
Αξίζει να επισημανθεί, ότι οι κύριοι Συρίγος και Χατζηβασιλείου πριν την εκδήλωση ξεναγήθηκαν από τη Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. στη μεγάλη Έκθεση «1922-2022, Σ. Παπαλουκάς, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου, Ιστορίες Μνήμης και Τέχνης», αλλά και στο μουσειακό χώρο, θαυμάζοντας τα εκθέματα και συγχαίροντας για την άψογη εργασία που πραγματοποιείται στην Υπηρεσία.