Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022

ΙΑΜΥ: Παρουσίαση του βιβλίου της Ίριδας Παναγιωτοπούλου με τίτλο: «Χαρτογράφηση του Οικισμού της Ύδρας, Τεκμήρια Ιστορίας»

  • Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 21:41
  • 2'
Με εξαιρετική επιτυχία, σε μία κατάμεστη από κόσμο ταράτσα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Ίριδας Παναγιωτοπούλου με τίτλο: «Χαρτογράφηση του Οικισμού της Ύδρας, Τεκμήρια Ιστορίας» το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022. Μια εκδήλωση που διοργανώσαν από κοινού το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.
Δεκάδες φίλοι ήρθαν για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση αυτού του δίτομου έργου, που βάζει τη δική του σφραγίδα στην Ιστορία της Ύδρας, μέσα από παράθεση στοιχείων, αποτέλεσμα κοπιώδους μελέτης και καταγραφής της συγγραφέως.
Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, ιστορικός και αρχειονόμος Ντίνα Αδαμοπούλου η οποία καλωσόρισε τους επισκέπτες και αναφέρθηκε στο έργο της κυρίας Παναγιωτοπούλου επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη μελέτη παρουσιάζονται ανάγλυφα για πρώτη φορά η εξέλιξη του οικισμού της Ύδρας και τα εμβληματικά κτήρια του Νησιού, καθώς επίσης και το φυσικό τοπίο, η τοπογραφία και γεωγραφία του, πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε ο ξακουστός οικισμός της Ύδρας με το αναλλοίωτο κάλλος.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας π. Νεκτάριος Δαρδανός, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Ύδρας και ακολούθως ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν, εξαίροντας και οι δύο το έργο της κυρίας Παναγιωτοπούλου.
Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου από τον Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Παντελίδη, Υδραίο από μητέρα με ιδιαίτερη αγάπη για την Ύδρα, αλλά και από την Καθηγήτρια Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Emerson College της Βοστώνης, κ. Μαρία Κουντουρά.
Το πάνελ των ομιλητών έκλεισε η συγγραφέας Ίρις Παναγιωτοπούλου, Αρχιτέκτων, Πολεοδόμος και Χωροτάκτης, η οποία στην εμπεριστατωμένη ομιλία της, διάρκειας 50 λεπτών, ξετύλιξε και παρέθεσε στο κοινό στοιχεία ενδιαφέροντα από την έρευνά της. Παρουσίασε ενδεικτικά 2 από τα 150 εμβληματικά κτήρια της Ύδρας που αναφέρονται στο δίτομο έργο της και ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος. Στο τέλος, η συγγραφέας, υπέγραψε αντίτυπα του έργου της σε όποιον το προμηθεύτηκε.
Στην όμορφη αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως π. Νεκτάριος Δαρδανός εκπροσωπώντας το Μητροπολίτη Ύδρας κ.κ. Εφραίμ, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Διάκονος Ιωάννης Καρπασινός, ο πρ. Δήμαρχος Ύδρας Κώστας Αναστόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μανώλης Καραμήτσος, Παναγιούλα Δασκαλάκη και Ανδρέας Ρούσσης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν με τη σύζυγό του, ο Αρχιεπιστολέας του Στόλου Νικόλαος Κουτέας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο π. Υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος με τη σύζυγό του, ο Λιμενάρχης Ύδρας Γαβριήλ Χαραλαμπίδης, ο Διευθυντής του Κουλουρείου Νοσοκομείου Ύδρας Ιατρός Παναγιώτης Μανίκης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ύδρας Δημήτρης Σαράντης, η Μαρία Παγώνη από το Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη, η Προϊσταμένη των Υπηρεσιών του Δήμου Ματίνα Δηλαβέρη, ο Αρχιτέκτων Αλέκος Τζώνης με τη σύζυγό του Lian Lefaivre, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ύδρας η πρόεδρος Μιράντα Σοφιανού, από την Ένωση Ξενοδόχων Ύδρας η Τζένη Σοφιανού, η Συμβολαιογράφος Δέσποινα Τσερκέζη, η κυρία Άννα Πουσκούρη, ο επιχειρηματίας Νίκος Τρίχας με τη σύζυγό του Λύντια, ο ναύαρχος Βαγγέλης Αγγελετόπουλος με τη σύζυγό του Ντίνα Στέφα, ο φιλυδραίος συλλέκτης Νίκος Παπανικολάου, η Δημοσιογράφος Παυλίνα Πρωταίου, οι Ζωγράφοι Αργυρώ Λεβέντη και Έφη Σούτογλου, και πολλοί ακόμα συμπατριώτες και φίλοι.
Στο κλείσιμο της βραδιάς ακολούθησε δεξίωση με πλούσιο μπουφέ, το οποίο επιμελήθηκε με υποδειγματικό τρόπο το Εστιατόριο «Μικρά Αγγλία» των κυρίων Γιάννη Ράππα και Ιφιγένειας Μπακρατσά.