Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Αμερικανός καλλιτέχνης Jeff Koons στην εκπομπή της ΕΡΤ2 "Η εποχή των εικόνων"

Παρακολουθήστε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 στις 20:00 στην ΕΡΤ2 στην εκπομπή "Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ" την πρεμιέρα για τη νέα σεζόν που είναι αφιερωμένη στον Jeff Koons.
katzaxaropoulouΗ Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά στην Ύδρα τον πολυσυζητημένο Αμερικανό καλλιτέχνη Jeff Koons για μια συνολική ανασκόπηση στο έργο του με αφορμή την έκθεσή του “Apollo”στα Σφαγεία.
O Jeff Koons μιλά για την έκθεση- εγκατάσταση με νέα του γλυπτά μαζί με αντικείμενα που επιλέχθηκαν από τον καλλιτέχνη για να εμπλέξουν τον θεατή σε έναν μεταφυσικό διάλογο μεταξύ του σύγχρονου και του αρχαίου. Η έκθεση έγινε μετά είκοσι χρόνια από την τελευταία ατομική έκθεση του Jeff Koons στην Ελλάδα.
Στη συζήτηση αναλύονται τα επί μέρους στοιχεία της έκθεσης με κέντρο το γλυπτό Απόλλων Κιθάρα (2019–2022). Το πολύχρωμο animatronic γλυπτό έχει ύψος πάνω από 2,3 μέτρα.
Οι τοίχοι μέσα στο Σφαγείο έχουν μεταμορφωθεί χρησιμοποιώντας ως βάση τις αρχαίες τοιχογραφίες από το Boscoreale, κοντά στην Πομπηία ενώ άλλα στοιχεία που αντιστοιχούν σε αυτήν την εγκατάσταση, δίνουν αφορμή για αναφορές στα ready made αντικείμενα του M. Duchamp.
hlios
Πάνω από τα Σφαγεία κυριαρχεί ο Άνεμος του Απόλλωνα Spinner (2020–2022), ένας ανακλαστικός ανεμοστροφέας πλάτους 9,1 μέτρων που υποδέχεται τους ανθρώπους που εισέρχονται στο λιμάνι της Ύδρας.
Ο Jeff Koons απαντά σε ερωτήματα σχετικά με όλο του το έργο και τις pop καταγωγές του στα υλικά που χρησιμοποιεί ενώ σχολιάζει εμβληματικά του έργα που τον καθιέρωσαν ως τον πιο ακριβό, αμφιλεγόμενο και εκκεντρικό καλλιτέχνη της Αμερικής και όχι μόνο.
Τέλος στην συζήτηση συμμετέχει ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου μιλώντας για την στενή του σχέση με τον καλλιτέχνη από τα πρώτα του βήματα, την φιλία τους και την συνεργασία τους.

Σχετικά Άρθρα