Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη - «Περικλής Βυζάντιος. Αυτόπτης μάρτυρας μιας τραγωδίας»

  • Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 21:16
  • 1'

Tην Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη - «Περικλής Βυζάντιος. Αυτόπτης μάρτυρας μιας τραγωδίας»

Θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Παναγιώτη Ράππα, ζωγράφου, σκηνοθέτη και παραγωγού ταινιών animation.Ένα από τα περίεργα παιγνίδια που αρέσκεται η τύχη να παίζει: Ένας καλλιτέχνης που βρέθηκε στο κέντρο πολύ σημαντικών ιστορικών εξελίξεων και προσπάθησε να αποτυπώσει όσα είδε και βίωσε μέσα από την τέχνη του.

Ο Περικλής Βυζάντιος, αυτόπτης μάρτυρας, με την ιδιότητα του Πολεμικού Ζωγράφου, παρακολούθησε από την Πρώτη Γραμμή τις εξελίξεις στην Μικρασιατική εκστρατεία που εξελίχθηκε σε μια μεγάλη Καταστροφή. Και στην συνέχεια, ο ίδιος πάλι, σαν σκιτσογράφος αυτή την φορά, παρακολούθησε και αποτύπωσε τον τραγικό της επίλογο: την «Δίκη των Έξι» μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής. Τι μπορεί να κρατήσει και να συμπυκνώσει ένας καλλιτέχνης, αντιμέτωπος με μια τέτοια εμπειρία, μέσα στο έργο του;
Μια εκδήλωση για έναν καλλιτέχνη που άφησε επίσης την σφραγίδα του στην Ύδρα και την εξέλιξή της όπως την απολαμβάνουμε σήμερα που οργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Θα ακολουθήσει μια Μικρασιατική Βραδιά με προσφυγικές νοστιμιές του Σεφ του εστιατορίου «Ωραία Ύδρα» Κοσμά Σαβριάδη.
Mnhmh22