Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023

Καλοκαίρι 2023 - Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας

  • Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 15:33
  • 3'

Α) ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ


ΙΟΥΛΙΟΣ 2023: (Σάββατο, 22/7/2023) Συναυλία Μαρίας Παπαπετροπούλου (piano), Sedef Ercedin (cello), Έλ.Μαραγκού (φωνή-mezzo soprano).


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023: (Κυριακή, 6/8/2023) Συναυλία έργων Ηλία Ανδριόπουλου με ερμηνευτές τους Τ. Χριστογιαννόπουλο & Θεοδ. Μπάκα


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023. (Σάββατο, 2/9/2023) Συναυλία Δημ. Τηλιακού (βαρύτονος) και Δημ. Γιάκα (piano) με θέμα 'Σχέδια για ένα καλοκαίρι' που παραπέμπει στον Γ. Σεφέρη και με έργα C. Debussy, M. Ravel, Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζιδάκι.


Β) ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023-ΜΑΙΟΣ 2023:

Έκθεση ζωγραφικής της Angelika Lialios Freitag, με τίτλο «Αντανακλάσεις της Αλλαγής».
(εγκαίνια 7 Απριλίου, διάρκεια έως 15 Μαΐου)


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023-ΜΑΙΟΣ 2023   

Έκθεση πλεκτικής της Mary Gladstone, με τίτλο «Απόψεις της Ύδρας».
(εγκαίνια 29 Απριλίου, διάρκεια έως 25 Μαΐου)  


ΙΟΥΝΙΟΣ 2023:  

Έκθεση έργων του Αλέξη Χατζημιχάλη, με τίτλο «Φύση-Ω-Θεραπεία» ("Physi-O-Therapy").
(εγκαίνια 3 Ιουνίου, διάρκεια έως 30 Ιουνίου)


ΙΟΥΝΙΟΣ 2023:

Έκθεση ζωγραφικής της Natacha Best, με τον τίτλο: «Hydra, Realite Poetique». 
(εγκαίνια 4 Ιουνίου, διάρκεια έως 30 Ιουνίου)


ΙΟΥΝΙΟΣ 2023:

Έκθεση μέρους των σωζόμενων στοιχείων του παραδοσιακού σκαριού «ΕΛΕΝΗ Π.  και φωτογραφιών. Θα πλαισιώνεται από OPEN LAB (Ανοιχτό Εργαστήριο) και εφαρμογές εικονικής παρουσίασης του σκαριού σε AR και VR.
(διάρκεια έως 30 Ιουλίου)


ΙΟΥΛΙΟΣ 2023:

Έκθεση ζωγραφικής της Αργυρώς Γκανούτα - Λεβέντη με τον τίτλο: «Πέτρα και Καράβια»
 (εγκαίνια 15 Ιουλίου, διάρκεια έως 31 Ιουλίου):  


(Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023): Εισαγωγική Εκδήλωση με τον τίτλο «Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΝ ΧΟΡΩ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΙΣ» με χαιρετισμούς, ομιλίες και κλείσιμο με Κρητικούς χορούς από όμιλο παραδοσιακών τοπικών χορών.

Η αρχειακή-εικαστική Έκθεση θα πλαισιωθεί με τις εξής εκδηλώσεις:

Αφιερωματική αρχειακή και εικαστική Έκθεση στον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και ποιητή, Νίκο Καζαντζάκη, με τον τίτλο: «Η Κρήτη συναντά την Ύδρα: Νίκος Καζαντζάκης, 140 χρόνια Φως» σε συνεργασία με τηνΔιεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, το Modern Greek Studies Foundation και το Nikos Kazantzakis Estate. Σκοπός της Έκθεσης είναι να παρουσιαστούν πτυχές της ζωής και του οικουμενικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, βίντεο-προβολές, αρχειακά χειρόγραφά του (που εκτίθενται για πρώτη φορά), προσωπικά αντικείμενα και εκδόσεις των βιβλίων του μεταφρασμένων σε ποικίλες γλώσσες. Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστεί η επικαιρότητα των λόγων του μέσα από τα αποφθέγματά του ως «δέσμες φωτός» εμψύχωσης, αγάπης και της ανθρώπινης αναζήτησης για το Θείο, για την ευτυχία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία
(εγκαίνια 6 Ιουλίου, διάρκεια έως 31 Αυγούστου).ΙΟΥΛΙΟΣ 2023:

(Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2023): Θεατρικός Μονόλογος με  Δραματοποιημένη αφήγηση διασκευής έργου(ων) του Νίκου Καζαντζάκη, με την Νίκη Σταύρου και συνοδεία λυράρη 

(7-9 Ιουλίου 2023): Προβολή Κινηματογραφικών ταινιών βασισμένων σε έργα του Νίκου Καζαντζάκη σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας  


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023:

 Έκθεση ζωγραφικής  σε με τη συμμετοχή μιας Ελληνίδας και μιας Γαλλίδας καλλιτέχνιδος συνεργασία με το Ίδρυμα Εικαστικών τεχνών ΗΥΑΜ Γαλλίας, υπό την αιγίδα της γνωστής εικαστικού Pauline Simon.
 (εγκαίνια 5 Αυγούστου, διάρκεια έως 31 Αυγούστου)


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023:

Λέσχη ανάγνωσης σπάνιων βιβλίων και ειδικών εκδόσεων με θέμα την Ύδρα.
 (Εγκαίνια έκθεσης 3 Σεπτεμβρίου / διάρκεια έως 31 Οκτωβρίου)


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023:
Αφιερωματική, αναδρομική έκθεση στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Χρίστου Καρρά.
(Εγκαίνια έκθεσης 16 Σεπτεμβρίου)

Γ) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023:

Παρουσίαση Βιβλίου της Μαρίας Φιλιππίδου με τίτλο: «Ο Τεχνίτης της Θάλασσας»


Δ) ΟΜΙΛΙΕΣ / ΗΜΕΡΙΔΕΣ / ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023: (Παρασκευή, 9/6) Βράβευση των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Ύδρας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό: «Η Ύδρα Ζωγραφίζει την Ειρήνη», σε συνεργασία με το Κοινωφελές Φιλανθρωπικό Ίδρυμα" Richard und Anne Rohlf Stiftung " (R.A.R. ), την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας


ΙΟΥΝΙΟΣ 2023: (Σάββατο, 17/6) Ομιλία του πρώην Καθηγητή του ΕΚΠΑ, ιστορικού Γιώργου Μαυρογορδάτου με θέμα: «Ο Βενιζέλος στην Λωζάννη»


ΙΟΥΝΙΟΣ 2023: (Παρασκευή, 30/6) Ομιλία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Στάθη Καλύβα με θέμα: «Μια Ελλάδα Χωρίς Καλοκαίρι, Οι Επιπτώσεις του Τουρισμού στο Μέλλον της Χώρας» 


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ (6 & 7 2023): Διημερίδα με θέμα την ολοκλήρωση του έργου: "Διάσωση ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών μέσω ψηφιακής αποτύπωσης τους, ανάπτυξης ολοκληρωμένης πλατφόρμας περιήγησης και εφαρμογών AR/VR".