Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Mε μεγάλη επιτυχία η εναρκτήρια εκδήλωση του Be Secure Feel Secure στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

  • Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 09:21
  • 2'

Με μεγάλη επιτυχία και κάτω από μέτρα εναρμονισμένα με τις οδηγίες προστασίας για την διασπορά του Covid-19, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Be Secure - Feel Secure με την παρουσία εκλεκτών και αξιόλογων προσκεκλημένων.

Το έργο Be Secure Feel Secure που χρηματοδοτείται κατά 80% από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έχει ως στόχο του, τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας με στόχο την μείωση της τοπικής εγκληματικότητας στην πόλη του Πειραιά, ούτως ώστε να γίνει μια πόλη ασφαλέστερη για τους δημότες και τους επισκέπτες του και να αποτελέσει έναν ελκυστικότερο τουριστικό προορισμό.

Η εκδήλωση ήταν άρτια οργανωμένη από τον Δήμο Πειραιά και παρουσίασε αναλυτικά μέσα από το πρίσμα της συμμετοχής κάθε εταίρου, το έργο του Be Secure Feel Secure από επιστημονική και τεχνολογική άποψη.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου από την επικεφαλής, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, η οποία ανέλυσε τα ερευνητικά και επιστημονικά πεδία του BSFS και επίσης μίλησε για την Αστεακή Ασφάλεια με θέμα της ομιλίας της: "Σύγχρονες τάσεις στην κοινοτική πρόληψη του εγκλήματος στην Ελλάδα". 

Μίλησαν επίσης: Κωνσταντίνα Πετούση Δημοσιογράφος, Ανδριάνα Ζαρακέλη, Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, έγινε Σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους της UIA Κα. Camille Degryse

Έγινε παρουσίαση του Έργου επίσης από τον Μιχάλη Μπούρμπο (MoP), Μάριο Ζαχαριά (SPH), Edna Peza Ramirez (UIA Expert), Γιαννούλα Χαλβατζή (MCP), Στέλιο Παντελόπουλο (SLG) Χρήστο Δουληγέρη (UPRC), Eszter Karacsony (EFUS)

Για την Αστεακή Ασφάλεια μίλησαν επίσης: η Πρόεδρος (ΤΟΣΠΠΑ) Μπουρδάκου Κυριακή, Εντεταλµένη Δηµοτική Σύµβουλος Δηµοτικής Αστυνομίας, ο Ταξίαρχος Πρωτοσίλαος Κωστάζος (MCP), ο Σπύρος Παπαστεργίου & ο Δημήτρης Καλλέργης (UPRC), ο Σωκράτης Κωστίκογλου (SPH), ο Δρ. Κώστας Δαβαράκης (SLG)


Be Secure Feel Secure

Η μείωση της αστικής εγκληματικότητας και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών θα επιτευχθεί ενισχύοντας την συνεργασία των βασικών πυλώνων του Πειραιά (Δήμος-Αστυνομία-Λιμάνι) σε επίπεδο συστημάτων (ψηφιακό περιβάλλον) και διαδικασιών (φυσικό περιβάλλον).

Τρόπος υλοποίησης:

  1. Ψηφιακό Περιβάλλον – Δημιουργία συνεργατικού πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ρίσκου το οποίο θα μπορεί να συλλέγει και να επεξεργάζεται πληροφορίες από την τοπική Αστυνομία, το Λιμάνι, ανοιχτές πηγές (πχ social media, Pireapp) και από έξυπνους αισθητήρες. Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, το σύστημα θα ενημερώνει τους αρμόδιους συνεργαζόμενους φορείς για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, για πιθανά συμβάντα ασφάλειας και για δράσεις πρόληψης και ενίσχυσης της αστικής ασφάλειας (πχ. ενίσχυση φωτισμού σε συγκεκριμένα σημεία). Οι προτάσεις του συστήματος θα υποστηρίζουν την λήψη αποφάσεων σχετικά με τις απαραίτητες φυσικές δράσεις που περιγράφονται στο επόμενο βήμα. Ακολουθώντας την Ψηφιακή Πολιτική του Πειραιά, το εν λόγω σύστημα θα ενταχθεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων έξυπνης πόλης που θα δημιουργηθεί στον Δήμο.
  2. Φυσικό Περιβάλλον – σε συνεργασία με το εργαστήριο Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, τα αρμόδια τμήματα του Δήμου, την Αστυνομία και τους τοπικούς συνεργαζόμενους φορείς, θα οριστεί ένα αρχικό σύνολο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα αστικής ασφάλειας. Οι εν λόγω δράσεις καθώς και ενέργειες αστικής ανάπτυξης για την αύξηση της ασφάλειας θα ορίζονται εν μέρει και από την πληροφόρηση που θα παρέχει το συνεργατικό σύστημα διαχείρισης ρίσκου. Στις δράσεις αυτές θα εμπλακούν ενεργά και άλλοι τοπικοί φορείς.

ΕΤΑΙΡΟΙ:

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, SINGULAR LOGIC SA, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROPEAN FORUM FOR URBAN SECURITY, SPACE HELLAS, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, UIA - URBAN INNOVATIVE ACTIONS

Πολυμέσα