Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ο οικονομολόγος Jeffrey Sachs στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

  • Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 16:53
  • 1'

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργάνωσε συζήτηση στο πλαίσιο της τρίτης ημέρας των εργασιών του «Workshop on Ancient Wisdom for Modern Challenges», με τον διεθνούς φήμης Αμερικανό οικονομολόγο Jeffrey Sachs, Καθηγητή και Διευθυντή του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Σουζάνα Λασκαρίδη, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος, και ακολούθησε η ομιλία του κ. Αθανάσιου Πλατιά, Καθηγητή Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με θέμα τη στρατηγική σωφροσύνη στην ελληνική και κινεζική παράδοση. Ο κ. Πλατιάς, χρησιμοποιώντας την ιστοριογραφία και τις έννοιες που συνιστούν μια συνετή στρατηγική προσέγγιση στις διενέξεις, μίλησε για τα σύγχρονα γεγονότα, μέσα από το πρίσμα των αρχαίων διδαγμάτων. Στη συνέχεια, ο κ. Jeffrey Sachs ανέλυσε τη σημασία της ηγεσίας μέσα από ιστορικά παραδείγματα, την αξία του διαλόγου των αντιτιθέμενων μερών, ενώ ανέλυσε ζητήματα που αφορούν τις σύγχρονες διενέξεις, με καίριες παρατηρήσεις για ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και του ΝΑΤΟ.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία», με αρχέτυπες εκδόσεις από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και ειδικό αφιέρωμα στις εκδόσεις των έργων του Αριστοτέλη, για τον οποίον έγινε πολύς λόγος κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Το «Workshop on Ancient Wisdom for Modern Challenges» διοργανώθηκε από το Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, την Ακαδημία Αθηνών, την πρωτοβουλία AE4RIA, το Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».