Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022

Συναντήσεις και επαφές του ΕΔΜΝ στις Βρυξέλλες

  • Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 09:25
  • 2'

Δήμαρχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2012, μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α' Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργου Σταυρακάκη.

 

Η πρόσκληση αυτή στόχο είχε την δημιουργία διαύλων εποικοδομητικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με τους εκπροσώπους τοπικών αρχών σε θέματα που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την Επίτροπο αρμόδια για την Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, να ενημερωθούν για τις βασικές διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις με Ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα περιφερειακής καθώς και αγροτικής ανάπτυξης και τουρισμού.

Η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αναπτυξιακές ευκαιρίες και διαθέσιμα κονδύλια στο πλαίσιο διαφόρων Ευρωπαϊκών πολιτικών υπάρχουν. Στάθηκε ιδιαίτερα στις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει η νέα περίοδος των δημοσιονομικών προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας την στροφή προς την μπλε οικονομία και τις ευκαιρίες που πρόκειται να επιφέρει για νέες θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η τριήμερη επίσκεψη εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν τους έδωσαν το μήνυμα ότι οι αρχές σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό, είναι στο πλευρό τους και λαμβάνουν όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης. Ωστόσο, και οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν σκληρή και υπεύθυνη δουλειά για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες και πόρους προς όφελος των πολιτών της περιφέρειας και ιδιαίτερα των μικρών νησιών. Η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα επιτακτική ενόψει της νέας γενιάς προγραμμάτων, τα επόμενα δηλαδή ΕΣΠΑ, που θα εφαρμοστούν μετά το 2013 και για τα οποία έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο".
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου μικρών Νησιών Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου δήλωσε: «Συναντηθήκαμε με την επίτροπο και συναρμόδιους εκπρόσωπους Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα πού άπτονται της πορείας των μικρών Νησιών. Το πρώτο και κύριο θέμα μας είναι η Ακτοπλοϊκή Σύνδεση. Η εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τελειώνουμε με το ακτοπλοϊκό έως το Μάρτη του 2013 μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Ιδιαίτερα για τα μικρά Νησιά της Πατρίδας μας, στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης δεν χρειάζεται να ξαναανακαλύψουμε την Αμερική. Η Λύση έχει όνομα και επίθετο. Είναι η Τήλος του Τάσου Αλιφέρη. Η πολιτεία αρκεί να σκύψει στο πρόβλημα και να δώσει άμεσα τη λύση πού οφείλει. Μέχρι το Μάρτιο του 2013 έχουμε δύο επιλογές. Θα λύσουμε το ακτοπλοϊκό και θα δώσουμε ζωή και ανάπτυξη στα μικρά νησιά της πατρίδας μας, η θα γίνει το πρόβλημα των μικρών μας Νησιών ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Εμείς και για τα δύο είμαστε έτοιμοι.
Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας έχει ανοικτά τα αυτιά και τα μάτια της προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ακτοπλοϊκού. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ από την ίδια πλευρά του προβλήματος. Μικρονησιωτικές κοινωνίες, επιχειρηματίες, και κράτος. Αναμένουμε...»

 

* Στην επίσκεψη στις Βρυξέλλες συμμετείχαν οι Υδραίοι Γιώργος Χαραλαμπίδης και Βαγγέλης Γκιώνης.