Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022

Πότε και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων της Ύδρας

  • Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 09:43
  • 1'

Οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων έχoυν ήδη ξεκινήσει πανελλαδικά και το ερώτημα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους του νησιού μας είναι πότε και πώς θα πραγματοποιηθούν στην Ύδρα.

Σε αρκετές περιπτώσεις συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τους δόθηκε ημερομηνία και νοσοκομείο, το Τζάνειο Nοσοκομείο Πειραιά.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν εμβολιαστεί, δήλωσαν ότι το πρόγραμμα με το ραντεβού τους αλλά και ο εμβολιασμός τους λειτούργησε χωρίς προβλήματα.

Αρκετοί όμως πολίτες επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης, θα περιμένουν να κάνουν το εμβόλιο πάνω στο νησί, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η έναρξη του εμβολιασμού για τους μόνιμους κατοίκους της Ύδρας, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προσδιορίζεται για τις 10 Φεβρουαρίου.

Και αυτό γιατί η Ύδρα βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, 1.000 έως 3.500 κατοίκων έχει κατηγοριοποιηθεί μαζί με άλλα 19 νησιά στην 3η φάση. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στην Βουλή ανέφερε ότι σε αυτά τα δεκαεννέα νησιά (όπου εντάσσεται και η Ύδρα),  οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 10 Φεβρουαρίου, με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που θα επιτρέπουν τον εμβολιασμό σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες και ειδικότερα σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε ευπαθείς ομάδες πολιτών. 

Ο Πόρος και οι Σπέτσες ανήκουν στην 2η φάση λόγω μεγαλύτερου πληθυσμού.

Ο σχεδιασμός εφοδιασμού για τον εμβολιασμό γίνεται από το ΓΕΕΘΑ. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει ακτοπλοϊκώς με τακτικά δρομολόγια ή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Ο εμβολιασμός των κατοίκων του νησιού μας θα γίνει στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο. 

Σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού των δύο αγροτικών ιατρών, τον εμβολιασμό θα τον διεκπεραιώσει ειδικό κλιμάκιο Ιατρών.

Ο εμβολιασμός και η όλη οργάνωση του επιχειρησιακού σχεδίου διεξάγεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΓΕΕΘΑ.