Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023

Η Χριστίνα Ζαραφωνίτου για την παγκόσμια μέρα εξάλειψης βίας: "Να είναι η τελευταία χρονιά που χρειάζεται να υπάρχει παρόμοια παγκόσμια ημέρα"

  • Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 12:01
  • 2'

zaraf 1Στην εκπομπή «Προπαντός Ψυχραιμία» του Νίκου Παρασκευά στο "Κανάλι 1" μίλησε σήμερα το πρωί η Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με αφορμή την παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Η κ. Ζαραφωνίτου αναφέρθηκε στην πρόληψη της βίας και των δυσάρεστων καταστάσεων που δημιουργούνται συχνά μέσα στην οικογένεια και κυρίως σε άτομα του γυναικείου φύλου, ενώ επεσήμανε ότι κατά το διάστημα της πανδημίας αυξήθηκαν οι κλήσεις για την ενίσχυση ασφάλειας αυτών των ατόμων. Η κ. Ζαραφωνίτου υποστήριξε ότι η βία, είναι ένα έγκλημα το οποίο δυστυχώς δεν καταγγέλλεται και για τον λόγο αυτό έχουμε να κάνουμε με την "κορυφή του παγόβουνου". Για τον λόγο αυτό, στον τομέα της ενίσχυσης της ασφάλειας των ατόμων που υπόκεινται σε βία χρειάζεται πρόληψη και αντιμετώπιση.

Η πρόληψη γίνεται και μέσω της νομοθεσίας καθώς ο νόμος αποσκοπεί στην αποτροπή της ενδοοικογενειακής βίας. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του 2006 (Ν. 3500/2006) ενισχύθηκε με την πρόσφατη τροποποίηση του ποινικού κώδικα (άρθρο 312) αναφορικά με το σκέλος της  αυστηρότητας των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων. Η Αστυνομία έχει ιδρύσει ειδικές υπηρεσίες αλλά και με εγκυκλίους της, ενημερώνει τους φορείς πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ο Δήμος Πειραιά και το τοπικό συμβούλιο πρόληψης μέσω του προγράμματος BSFS του οποίου Επιστημονική Υπεύθυνη είναι η Καθηγήτρια κ. Ζαραφωνίτου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το οποίο διευθύνει, στο επίπεδο της πρόληψης, οργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με φορείς, οργανώσεις του Πειραιά και έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα κινηθεί προληπτικά. Θα υπάρξει μια μονάδα ειδικής υποστήριξης των θυμάτων από ενδοοικογενειακή βία και όχι μόνο. Το πρόγραμμα BSFS οργανώνει ήδη τη δημιουργία μιας συμβουλευτικής υπηρεσίας στην οποία θα μπορεί να απευθυνθεί το θύμα και να κατευθυνθεί μέσα από υπεύθυνη ενημέρωση.

Η κ. Ζαραφωνίτου υπογράμμισε επίσης, ότι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λειτουργεί από φέτος Διεύθυνση της πρόληψης της βίας.

Το ζητούμενο φυσικά είναι παρόλο που υπάρχει ένα πλαίσιο ενισχυμένο γενικότερα στην Ελλάδα, να υπάρξει βούληση από την πλευρά της κοινωνίας, η οποία θα ενισχυθεί μέσα από μια καλύτερη προσπάθεια από άποψη ενημέρωσης ώστε να γίνει συνείδηση η εξάλειψη της βίας.

Βασική προϋπόθεση λόγω της έλλειψης κατάλληλου συντονισμού από νομοθεσία, φορείς και οργανώσεις είναι ο κατάλληλος συντονισμός. Κάτι που ουσιαστικά λείπει στις μέρες μας. Το ζητούμενο είναι η συνεργασία επεσήμανε η κ. Ζαραφωνίτου, στην οποία για πολλούς λόγους βλέπουμε στην χώρα μας να υπάρχει δυσκολία.

Σε ερώτηση του Δημοσιογράφου για τα αίτια που οδηγούν στην βία η κ. Ζαραφωνίτου εξήγησε ότι είναι πολλοί παράγοντες που αλληλεπιδρούν. Εκδηλώνονται συνήθως σε διαπροσωπικό επίπεδο, συντροφικό, συζυγικό και οικογενειακό.  Οι συνθήκες του φαινομένου λόγω φόβου και ανασφάλειας δεν παίρνουν δημοσιότητα, εξαιτίας της αδυναμίας του θύματος να διαχειριστεί την κατάσταση μόνο του.

Τέλος ζητώντας ο κ. Παρασκευάς από την κ. Ζαραφωνίτου να στείλει το δικό της μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εκείνη έστειλε το ελπιδοφόρο μήνυμα με την ευχή να είναι η τελευταία χρονιά που χρειάζεται να υπάρχει παρόμοια παγκόσμια ημέρα.