Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022

Μαθήματα φιλοζωίας στους μαθητές των σχολείων από την Υδραϊκή Κιβωτό

  • Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 16:58
  • 2'

 

Μαθήματα φιλοζωΐας θα πραγματοποιηθούν στις 19 & 20 Μαΐου 2015 στους μαθητές των σχολείων της Ύδρας από την Υδραϊκή Κιβωτό. Ομιλητές θα είναι η Carol Mac Beth Νοσοκόμα Κτηνιατρικής & Σύμβουλος φιλοζωϊκών σωματείων και η Μαρία Καραμήτσου Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στην Ιππασία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Υδραϊκής Κιβωτού που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών και την ορθή φιλοζωία. Στον τόπο μας όπου υπάρχει άμεση σχέση και επαφή με τα ζώα, είναι σίγουρα αναγκαίο να ενημερωθούν οι μαθητές σωστά για τις ανάγκες, τα δικαιώματα των ζώων και την κατάλληλη συμπεριφορά τους προς αυτά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Υδραϊκή Κιβωτός στο πλαίσιο της μέριμνας των ζώων του νησιού μας, συνεχίζει τις άοκνες προσπάθειές της με νέες δράσεις για την καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας. Πολλά μπράβο στην Υδραϊκή Κιβωτό και τις διευθύντριες των Σχολείων για τη συνεργασία τους.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των μαθημάτων στα σχολεία.

 

Α+Β τάξη:
Εισαγωγή: Ύδρα και ζώα. Γίνεται μια παρουσίαση με power point για «χαρούμενα και λυπημένα» ζώα. Μετά την παρουσίαση, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Κάθε ομάδα έχει 2 κομμάτια χαρτί, το πρώτο με ένα ευτυχισμένο πρόσωπο και το δεύτερο με ένα θλιμμένο πρόσωπο, αλλά τους δίνεται και ένα μίγμα από εικόνες με χαρούμενα και λυπημένα ζώα. Οι μαθητές τοποθετούν τις εικόνες με τα ευτυχισμένα ζώα στο χαρτί με το χαρούμενο πρόσωπο και τα θλιμμένα σε εκείνο με το θλιμμένο πρόσωπο.
Οι κατασκευές θα παραμείνουν στο σχολείο για να τοποθετηθούν στην τάξη. Αν έχουμε χρόνο, θα γίνει και μια σύντομη παρουσίαση σχετικά με την ασφάλεια γύρω από τα σκυλιά.
Θα πραγματοποιηθεί 10λεπτη ομιλία για τα ιπποειδή, από την Μαρία Καραμήτσου.

Γ+Δ τάξη:
Εισαγωγή: Ύδρα και ζώα. Γίνεται μια παρουσίαση με power point για την επιλογή του σωστού ζώου συντροφιάς καθώς και την υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων (ανάγκες των ζώων), ασφάλεια γύρω από τα σκυλιά. Μια γραπτή δραστηριότητα εστιάζοντας σε έναν καλά φροντισμένο σκύλο και έναν παραμελημένο σκύλο. Ένα λεκτικό παιχνίδι με έμφαση στις ανάγκες του σκύλου.
Θα πραγματοποιηθεί 10λεπτη ομιλία για τα ιπποειδή.

Ε+ΣΤ τάξη:
Εισαγωγή: Ύδρα και ζώα. DVD από διάφορες ιστορίες αδέσποτων σκύλων στην Αθήνα. Συζήτηση σχετικά με τα αδέσποτα ζώα. Ένα παιχνίδι γνώσεων «Ποιος θέλει να μάθει για τα ζώα;»
Θα πραγματοποιηθεί 10λεπτη ομιλία για τα ιπποειδή.

Νηπιαγωγείο:
Εισαγωγή:Ύδρα και ζώα. Γίνεται μια παρουσίαση με power point για «χαρούμενα και λυπημένα» ζώα. Μετά την παρουσίαση, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Κάθε ομάδα έχει 2 κομμάτια χαρτί, το πρώτο με ένα ευτυχισμένο πρόσωπο και το δεύτερο με ένα θλιμμένο πρόσωπο, αλλά τους δίνεται και ένα μίγμα από εικόνες με χαρούμενα και λυπημένα ζώα. Οι μαθητές τοποθετούν τις εικόνες με τα ευτυχισμένα ζώα στο χαρτί με το χαρούμενο πρόσωπο και τα θλιμμένα σε εκείνο με το θλιμμένο πρόσωπο.
Οι κατασκευές θα παραμείνουν στο σχολείο για να τοποθετηθούν στην τάξη. Αν έχουμε χρόνο, θα γίνει και μια σύντομη παρουσίαση σχετικά με την ασφάλεια γύρω από τα σκυλιά.
Θα πραγματοποιηθεί 10λεπτη ομιλία για τα ιπποειδή.