Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αιχμηρό δελτίο τύπου της "Κιβωτού της Ύδρας" για το μέλλον των ζώων του νησιού

Την έντονη απογοήτευση για την έξωση του εξοπλισμού της "Κιβωτού της Ύδρας" από σημείο αποθήκευσης του Δήμου Ύδρας και μη εύρεση χώρου σε μια περίοδο μάλιστα που οργανώνονται οι στειρώσεις αδέσποτων γατών, εκφράζει το φιλοζωικό σωματείο της Ύδρας με αιχμηρό δελτίο τύπου, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί το σωματείο και να σταματήσει η δράση του με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

Μια δράση που εδώ και πολλά χρόνια σημειώνεται με επιτυχία, εξασφαλίζοντας με χορηγίες και εθελοντισμό των μελών του, την ευζωία των γατών του νησιού και τη μείωση του υπερπληθυσμού.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:lghydraark

"Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τη μόνιμη παραχώρηση χώρου η οποία είναι αναγκαία για να συνεχίσουμε το έργο μας και απαραίτητη για την καλή λειτουργία του σωματείου. Το κυλικείο του παλιού γυμνασίου είχε παραχωρηθεί στην «Κιβωτό της Ύδρας» για την αποθήκευση του εξοπλισμού της καθώς και 2 αίθουσες (που μετά έγιναν μία (1) κατά τη διάρκεια των στειρώσεων 2 φορές τον χρόνο επί δημαρχίας Κύριου Κοτρώνη και με προσωπική πρωτοβουλία της τότε Αντιδημάρχου Κυρίας Λούλου, την οποία και ευχαριστούμε.

Τώρα καλούμαστε να αδειάσουμε τον χώρο του κυλικείου (για να τοποθετηθεί υλικό του 1ο Δημοτικού Σχολείου, αφού θα στεγαστεί εκεί για όσο χρειαστεί) χωρίς προηγουμένως να έχουμε ενημερωθεί εγγράφως αλλά και χωρίς ο Δήμος να μας έχει εξασφαλίσει άλλο χώρο για την αποθήκευση του εξοπλισμού αλλά και για την διεξαγωγή των στειρώσεων.

Η "Κιβωτός" λοιπόν βρίσκεται ξαφνικά στον δρόμο. Προφανώς το σωματείο αλλά και το έργο του θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας.

Σας θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2014 γίναμε μάρτυρες μαζικού δηλητηριασμού ζώων στο νησί μας. Το περιστατικό πήρε μεγάλη έκταση και το νησί δυσφημίστηκε παγκοσμίως! Το φαινόμενο δηλητηριάσεων των γατών ήταν συχνό πριν η Κιβωτός ξεκινήσει τα προγράμματα (2014) των στειρώσεων. Ειδικά κατά την περίοδο της Άνοιξης και πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.

Και σας ρωτάμε:

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Δήμου για τη μέριμνα των ζώων στο νησί μας; Υπάρχει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019; Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των αδέσποτων γατών στο νησί σε περίπτωση που δεν θα πραγματοποιηθούν στειρώσεις; Πού θα στεγαστεί το σωματείο; Πού θα αποθηκευτεί ο εξοπλισμός; Πού θα γίνουν οι προγραμματισμένες στειρώσεις;

Οφείλουμε πάντως να παρατηρήσουμε ότι ως Δήμος δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στα πολιτιστικά, αθλητικά και άλλα θέματα, διαθέτοντας χώρους, χρήματα σε ιδιώτες, φορείς, ενώ αντιθέτως στο μείζον θέμα της φιλοζωίας, του χώρου του Σωματείου και της γενικής μέριμνας των ζώων του νησιού, δεν επιδεικνύετε τη δέουσα προσοχή. Να γνωρίζετε όμως, ότι η ποιότητα και το επίπεδο του πολιτισμού ενός νησιού πηγάζουν και από τη φιλοζωία της δημοτικής αρχής.

Ευελπιστούμε ότι θα κάνετε πραγματικότητα την προεκλογική υπόσχεση του συνδυασμού σας, για παραχώρηση χώρου 15 m2 για τη δημιουργία ιατρείου ζώων, γραφείου και χώρου φύλαξης του εξοπλισμού. Στην αντίθετη περίπτωση η Κιβωτός δεν θα μπορέσει να συνεχίσει και θα πρέπει ο Δήμος να αναλάβει την διαχείριση των αδέσποτων, όπως ορίζει και ο νόμος.

Όσοι επισκέπτες ή συμπολίτες επικοινωνήσουν μαζί μας για να αναφέρουν κάτι από τα παρακάτω, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές για αυτά:

1.Στην Αστυνομία για περιπτώσεις κακοποίησης, θανάτωσης, εγκατάλειψης και κτλ όπως προβλέπει ο νόμος:
Νόμος 1197 (1981) «όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα».Στο Λιμεναρχείο εάν το περιστατικό γίνει στο Λιμάνι.Νόμος 3617 (1992): «Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του»

2.Στον Δήμο για περιπτώσεις άρρωστων, τραυματισμένων ζώων. Ζώων που λιμοκτονούν. Ζώων που εγκαταλείφθηκαν κτλ όπως προβλέπει ο νόμος:
Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων έχουν οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά.(Άρθρο 9, παράγραφος 10 Ν. 4039/2012, ΦΕΚ Α 15/02.02.2012).
Όσοι ζητούν τροφές για τα αδέσποτα, όσοι βρίσκουν άρρωστα ζωα κτλ , όσοι έχουν πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων στις γειτονιές τους κ.α, παρακαλούμε να απευθύνονται στον Δήμο.
3.Στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου για την περισυλλογή νεκρών ζώων. Οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι αρμόδιες και για των καθαρισμών των περιττωμάτων των αδέσποτων.
Νόμος 4039/12, Άρθρο 11, παρ.2 : Οι υπηρεσίες, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι αρμόδιες για την καθαριότητα των οδών του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, έχουν άμεση υποχρέωση να απομακρύνουν από τις οδούς και τα πεζοδρόμια τα νεκρά ζώα και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.
4.Στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και στον Δήμο για περιπτώσεις παγιδευμένων ζώων σε γκρεμούς, δέντρα κ.α. Για ζώα εγκλωβισμένα σε σπίτια που λείπουν οι ένοικοι κ.α. Στο Λιμεναρχείο για ζώα στην θάλασσα κτλ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Κιβωτός δεν διαθέτει τα παρακάτω:
1. Γραφείο για να δέχεται επισκέπτες ή συμπολίτες που θέλουν να αναφέρουν κάποιο πρόβλημα.
2. Καταφύγιο για φιλοξενία ζώων.
3. Κτηνίατρο και κλινική για περίθαλψη.
4. Φαρμακείο.
5. Χρηματικές δυνατότητες και εθελοντές.

Σας υπενθυμίζουμε ότι όλα τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας είναι εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν την βοήθεια τους όταν και όπως μπορούν.
Ο Νόμος δεν επιβάλλει την διαχείριση αδέσποτων ζώων στα Φιλοζωικά Σωματεία.
Ο Νόμος επιβάλλει την διαχείριση αδέσποτων ζώων στους Δήμους.

Εάν μέχρι τον Φεβρουάριο 2019 δεν εχει βρεθεί χώρος, η "Κιβωτός" δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την δράση της και ο εξοπλισμός της θα δοθεί στον Δήμο Ύδρας, για να συνεχίσει τα προγράμματα των στειρώσεων και φροντίδας των αδέσποτων ζώων."

Η απάντηση του Δημάρχου Ύδρας Γιώργου Κουκουδάκη

Σχετικά Άρθρα