Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστολή του φιλοζωικού σωματείου "Η Κιβωτός της Ύδρας" προς τον Δήμο Ύδρας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Επιστολή προς τον Δήμο Ύδρας έστειλε το φιλοζωικό σωματείο "Η Κιβωτός της Ύδρας" με θέμα τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο νησί, τη φροντίδα και την αρμοδιότητα επίβλεψής τους.

Παράλληλα αναφέρεται στο αίτημα του σωματείου για μόνιμο στέγαστρο προστασίας των ιπποειδών καθώς και για κατασκευή 2 ειδικών ποτιστρών για εκείνα, στο πλαίσιο της συνετής και αρμόζουσας μεταχείρισής τους.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους: Λιμεναρχείο Ύδρας, Αστυνομία Ύδρας, Εθελοντικό Πυροσβεστικό κλιμάκιο Ύδρας, Εφημερίδα "η Φωνή της Ύδρας"

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή του φιλοζωικού σωματείου της Ύδρας:


Προς: Δήμo Ύδρας

Κοινοποίηση: Λιμεναρχείο Ύδρας, Αστυνομία Ύδρας, Πυροσβεστικό κλιμάκιο Ύδρας, Εφημερίδα Φωνή της Ύδρας

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Κιβωτός της Ύδρας λόγω έλλειψης εθελοντών και χώρου αναστέλλει όλες τις δράσεις της  σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο νησί μας.

Για τους παραπάνω λόγους, σας ενημερώνουμε ότι  όσοι επισκέπτες ή συμπολίτες επικοινωνήσουν μαζί μας για να αναφέρουν κάτι από τα παρακάτω, θα τους παραμπέμπουμε στις αρμόδιες αρχές για αυτά:

1. Στην Αστυνομία για περιπτώσεις κακοποίησης, θανάτωσης, εγκατάλειψης και κτλ. όπως προβλέπει ο νόμος:

Νόμος 1197 (1981) «όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει, τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα».

Νόμος 3617 (1992): «Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του»

2. Στον Δήμο για περιπτώσεις άρρωστων, τραυματισμένων ζώων. Ζώων που λιμοκτονούν. Ζώων που εγκαταλείφθηκαν, για περιοχές όπου τα ζώα είναι πολυάριθμα, κτλ. όπως προβλέπει ο νόμος:

Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων έχουν οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά. (Άρθρο 9, παράγραφος 10 Ν. 4039/2012, ΦΕΚ Α 15/02.02.2012).

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εγκύκλιος υπʼ αριθμ. 258864/24.06.2007 τονίζει ότι: “Τα αδέσποτα ζώα επιτηρούνται από τους Δήμους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Α.Α.κ.Τ. για την περισυλλογή τους, τη στείρωσή τους και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον” (Ν. 3170/03, άρθρο 73.

3. Στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου για την περισυλλογή νεκρών ζώων. 

Νόμος 4039/12, Άρθρο 11, παρ.2 : Οι υπηρεσίες, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι αρμόδιες για την καθαριότητα των οδών του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, έχουν άμεση υποχρέωση να απομακρύνουν από τις οδούς και τα πεζοδρόμια τα νεκρά ζώα και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

4. Στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και στον Δήμο για περιπτώσεις παγιδευμένων ζώων σε γκρεμούς, δέντρα κ.α. Για ζώα εγκλωβισμένα σε σπίτια που λείπουν οι ένοικοι κ.α. Η Κιβωτός δεν διαθέτει εξοπλισμό για τέτοιες περιπτώσεις και τα μέλη της δεν είναι εκπαιδευμένα για αυτές.

Με αφορμή τα πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα παραπόνων που έχουμε δεχθεί από επισκέπτες του νησιού μας τον τελευταίο καιρό, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη για μόνιμο στέγαστρο προστασίας των ιπποειδών καθώς και για κατασκευή 2 ειδικών ποτιστρών για εκείνα, στο πλαίσιο της συνετής και αρμόζουσας μεταχείρισής τους.

Παρατηρήσαμε ότι σε κάθε σκιερό σημείο της πόλης μπήκαν πινακίδες: ‘"Απαγορεύεται το δέσιμο των ζώων". Κάποιες αναγράφουν "Εκ του Δἠμου" και κάποιες άλλες "Εκ της αστυνομίας"

Παρακαλούμε όπως υποδείξετε εγγράφως στους ιδιοκτήτες ή στο σωματείο αγωγιατών, πού επιτρέπεται από τον νόμο το δέσιμο των ζώων από ιδιώτες και αγωγιάτες κατά την παραμονή τους στην πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, παρακαλούμε όπως υποδείξετε εγγράφως στους ιδιοκτήτες και στο σωματείο αγωγιατών το μέγιστο βάρος φορτίου που επιτρέπεται να φορτώνεται στα ιπποειδή.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Κιβωτός δεν διαθέτει τα παρακάτω:

  1. Γραφείο για να δέχεται επισκέπτες ή συμπολίτες που θέλουν να αναφέρουν κάποιο πρόβλημα.
  2. Καταφύγιο για φιλοξενία ζώων.
  3. Κτηνίατρο για περίθαλψη.
  4. Φαρμακείο.
  5. Χρηματικές δυνατότητες.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ολα τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας είναι εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν την βοηθεια τους όταν και όπως μπορούν.

Ο Νόμος δεν επιβάλλει την διαχείριση αδέσποτων ζώων στα Φιλοζωικά Σωματεία.

Ο Νόμος επιβάλλει την διαχείριση αδέσποτων ζώων στους Δήμους.

Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να επικοινωνήσει μαζί μας μπορεί  μας στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση:

ydraikikivotos@gmail.com 

Επίσης μπορεί να επικοινωνήσει και ταχυδρομικώς στην παρακάτω διεύθυνση: Υδραϊκή Κιβωτός Υδρα 180 40 Post restante  

Η Κιβωτός θα ξεκινήσει πάλι να συμβάλει στην διαχείρηση των αδέσποτων ζώων όταν αυτό καταστεί δυνατόν. 

Παρακάλουμε όπως τοποθετήσετε την παρούσα επιστολή στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου στο λιμάνι.

Για την Κιβωτό της Ύδρας

Υδραική Κιβωτός-Hydra Ark

Animal Welfare Hydra island 18040 Greece

ydraikikivotos@gmail.com

Σχετικά Άρθρα