Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Υδραίων Ναυτών που έπεσαν για την ελευθερία στα Σύβοτα της Θεσπρωτίας

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας πραγματοποίησε τα Αποκαλυπτήρια Μνημείου προς τιμήν Υδραίων Ναυτών, θέλοντας να τιμήσει τους Υδραίους Ναύτες και τους λοιπούς Έλληνες της Μοίρας των Συβότων, που έπεσαν για την Ελευθερία κατά το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821.
Το Μνημείο, το οποίο φιλοτέχνησε ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, τοποθετήθηκε στα Σύβοτα, στην πλατεία την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, επ’ αφορμή του γεγονότος, μετονόμασε σε Πλατεία Υδραίων Ναυτών με ομόφωνη απόφασή του.
Ακολούθησε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των δύο Δήμων από τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο και τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γεώργιο Κουκουδάκη, θεμελιώνοντας μια ουσιώδη συνεργασία διεύρυνσης των ιστορικών τους δεσμών και αξιοποίησης κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας.
Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης δήλωσε μετά τα αποκαλυπτήρια και το πρωτόκολλο αδελφοποίησης με τον Δήμο Ηγουμενίτσας:
"Διακόσια Χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, με τον οποίο υπογράψαμε και Πρωτόκολλο αδελφοποίησης, πραγματοποιήσαμε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου αφιερωμένου στους 51 Υδραίους Ναύτες που σφαγιάστηκαν στα Σύβοτα Θεσπρωτίας με την είδηση της έναρξης της Ελληνικής Εξέγερσης ! Διακόσια Χρόνια μετά τιμήσαμε τη Μνήμη συμπατριωτών μας! Η κεντρική πλατεία των Συβότων μετονομάστηκε σε πλατεία "Υδραίων Ναυτών" και το μνημείο σε μία από τις δύο όψεις του αναγράφει τα ονόματα των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας, όπως ακριβώς τα διέσωσε ο Αντώνιος Λιγνός. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο και τους κατοίκους των Συβότων για την άριστη και ζεστή τους φιλοξενία!
Τιμούμε την Ύδρα και την Ιστορία της και θυμίζουμε σε όλους τις μεγάλες θυσίες του Νησιού μας για την Ελευθερία της Ελλάδας μας!"
ydranaft5.jpg ydrnaft1.jpg ydrnaft2.jpg

ydrnaft3.jpg ydrnaft4.jpg