Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Τσακίρης: Η ανάδειξη του Δάκη Ιωάννου σε επίτιμο δημότη Ύδρας είναι μια αντιπροσφορά της Υδραϊκής κοινωνίας στον πολύτιμο φίλο της

Την Τετάρτη 4 Μαΐου και ώρα 18.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας θα τεθεί προς απόφαση, η πρόταση του Δήμου, για την ανακήρυξη του Επιχειρηματία και Συλλέκτη Δάκη Ιωάννου ως Επίτιμου Δημότη Ύδρας. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανόλης Τσακίρης στην παρακάτω επιστολή μιλά για τον Δάκη Ιωάννου και την προσφορά του στην Ύδρα.ΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ 

Ένας Έλληνας ευπατρίδης, γέννημα-θρέμμα του νησιού της Αφροδίτης, της Κύπρου μας, χορηγός πολιτισμού και ταυτόχρονα ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. 

Φίλες και φίλοι της μονάκριβης Ύδρας, εντός και εκτός Ελλάδος, του νησιού με ιστορία και πολιτισμό 6.000 ετών, την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο Ύδρας, στο οποίο ο υπογράφων εκπροσωπεί εδώ και 12 χρόνια από διάφορες θέσεις την ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ, θα κηρύξει ως επίτιμο δημότη της Ύδρας τον Δάκη Ιωάννου.

Ο Δάκης Ιωάννου είναι ένας  άνθρωπος του πολιτισμού, με μεγάλη προσφορά στη χώρα μας. Είναι μέλος από το 1994 του ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, ο οποίος πέτυχε την επιστροφή της Ύδρας στην προστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Για πρώτη φορά, οι απανταχού φίλοι του νησιού γνώρισαν την ιστορία του, μέσα από τα δύο ντοκυμανταίρ παραγωγής του Συλλόγου, αφενός μεν για την αρχιτεκτονική, με τον τίτλο «300 Χρόνια Αρχιτεκτονικής Παράδοσης της Ύδρας» και αφετέρου για την ιστορική διαδρομή του, με τον τίτλο «ΥΔΡΑ-ΔΟΚΟΣ, 6.000 Χρόνια Πολιτισμός», με την ιδιαίτερη αναφορά του Ηρόδοτου στο 2ο Βιβλίο του, στην μάχη Αιγινιτών και Ερμιονιτών  για την κατάκτηση του λόφου της Χόριζας, στρατηγικής σημασίας σημείου εκείνης της εποχής.

Στο εν λόγω ντοκυμανταίρ παρουσιάζεται ζωντανή η ανασκαφή μυκηναϊκών τάφων στην Ύδρα από την αρμόδια Εφορεία του Υπουργείου Πολιτισμού, με αποκλειστική χορηγία του Συλλόγου, ύψους ενός εκατομμυρίου δραχμών, προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η Ύδρα και ο Δοκός χρωστάει πολλά στον ιδεολόγο ερευνητή, Άδωνι Κύρου, ο οποίος ιδιαίτερα στο  βιβλίο του, «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού», βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, έκανε γνωστή στο ευρύτερο κοινό την ιστορία των δύο νησιών.

Ο Δάκης Ιωάννου στάθηκε πάντα αρωγός στους αγώνες για τον Ελληνικό πολιτισμό, ιδιαίτερα για την μοναδική μας Ύδρα. Η ανάδειξή του σε επίτιμο δημότη Ύδρας είναι μια αντιπροσφορά της Υδραϊκής κοινωνίας στον πολύτιμο φίλο της.

Την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, την εισήγηση για την ανακήρυξη θα την κάνει φυσικά ο δήμαρχος Ύδρας, κ. Γιώργος Κουκουδάκης, ο οποίος το έχει ήδη αναγγείλει στα ΜΜΕ.

Καλώς ήρθες στην οικογένεια του Υδραϊκού λαού, αγαπητέ μας Δάκη.

Μανόλης Τσακίρης