Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022

Συμμετοχή της Λέσχης Αποφοίτων της Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας στις εκδηλώσεις των Μιαουλείων

  • Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 12:41
  • 2'
Η Λέσχη Αποφοίτων της Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικό με την συμμετοχή του Προέδρου της, Θανάση Ζεύκη στον εορτασμό των Φετινών Μιαουλείων.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν κι εφέτος τα «Μιαούλεια» στην Ύδρα με τη συμπλήρωση 187 ετών από το θάνατο του Μεγάλου Υδραίου Ναυάρχου, τα οποία διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά με απόλυτη επιτυχία ο Δήμος της Ύδρας.
Το βράδυ της 24ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συναυλία με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο λιμάνι της Ύδρας ενώ οι εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου, στις οποίες παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ επικεφαλής του τοπικού Ιερού Κλήρου, ο Δήμαρχος Ύδρας Γεώργιος Κουκουδάκης επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, οι βουλευτές Νικόλαος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Ιωάννης Μελάς και Θεόδωρος Δρίτσας, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Ηγουμενίτσας Κωνσταντίνος Λύρος και Γιάννης Λώλος, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Γρηγόρης Καψοκόλης, ο Υπαρχηγός Στόλου του Π.Ν. και εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων Υποναύαρχος Π.Ν. Πολυχρόνης Κουλούρης, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Υποναύαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Πολέμης, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γαβριήλ Χαραλαμπίδης, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, ο Κυβερνήτης της ΤΠΚ «Γρηγορόπουλος» Πλωτάρχης Π.Ν. Γεώργιος Νάνος, που συμμετείχε στις εκδηλώσεις των «Μιαουλείων 2022», άγημα τιμών και «μπάντα» του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών και των πολιτιστικών φορέων της Ύδρας, εκδότες και εκπρόσωποι του τοπικού ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, ως και πλήθος κόσμου. Τη Λέσχη εκπροσώπησαν στις εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Ζεύκης, ο Αντιπρόεδρος Αντώνης Τζίρμπης και ο Επίτ. Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. Βαγγέλης Τσιγκάρης.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιουνίου η μεταφορά με κάθε επισημότητα του Σταυρού του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και της ασημένιας ληκύθου με την ταριχευμένη καρδιά του, από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το βράδυ η αναπαράσταση της σημαντικής για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 Ναυμαχίας του Γέροντα (που έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1824 μεταξύ του Ελληνικού στόλου υπό την αρχηγία του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του πολυάριθμου Τουρκοαιγυπτιακού) και της πυρπόλησης της φρεγάτας, ναυαρχίδας της Τυνησιακής μοίρας που συμμετείχε στη ναυμαχία, από Υδραίους μπουρλοτιέρηδες. Το συνολικό δρώμενο ξετυλίχτηκε για αρκετή ώρα στο λιμάνι της Ύδρας και περιλάμβανε θεατρική αφήγηση, φωτισμένα κτήρια με σκηνές από το δρώμενο, την ανατίναξη ομοιώματος της Τυνησιακής φρεγάτας από Υδραίους «μπουρλοτιέρηδες» και ολοκληρώθηκε με φαντασμαγορική καύση πυροτεχνημάτων που καταύγασαν τον ουρανό του νησιού με άπειρα πολύχρωμα αστέρια.
Την Κυριακή το πρωί 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε αρχιερατική λειτουργία και δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και παρισταμένων όλων των επισήμων προσκεκλημένων και πλήθους κόσμου. Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Κάστρο του Κάβου. Οι εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επιστροφή του Σταυρού του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και της ασημένιας ληκύθου με την ταριχευμένη καρδιά του στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας συνοδεία τιμητικού αγήματος του Π.Ν. Πικρή γεύση μετά τη λήξη των εκδηλώσεων, η πυρκαϊά σε πευκόφυτη χαράδρα στην περιοχή «Πεύγες» της Ύδρας, ευτυχώς μακριά από τον οικισμό, την οποία τελικώς έθεσαν υπό έλεγχο και κατέσβεσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα.
Ευχαριστούμε πολύ τη ‘’Φωνή της Ύδρας’’ και την κυρία Ελένη Χριστοδούλου για τις φωτογραφίες της εκδήλωσης.
Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.