Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Νέο στέγαστρο - Αναβαθμισμένη υποδομή ή μία από τα ίδια;

  • Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 18:00
  • 1'

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Α.Τ. 462

Αντικαταστάθηκε με νέα σιδερένια κατασκευή και ξύλινη σκεπή, το στέγαστρο αναμονής επιβατών στην προβλήτα της Ύδρας. Πρόκειται για μια κατασκευή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ύψους 14.850 ευρώ συν ΦΠΑ.

Το ερώτημα που θέλουμε να κάνουμε εδώ, είναι γιατί δεν έγινε κάποια σχετική μελέτη που ενδεχομένως να τροποποιούσε την συγκεκριμένη σιδεροκατασκευή, με κάτι επί της ουσίας λειτουργικό και πιο σύγχρονο. Η αντικατάσταση του υπάρχοντος στεγάστρου θα όφειλε να εξυπηρετεί εργονομικά τους επιβάτες από ήλιο, βροχή, κρύο και ορθοστασία. Παράλληλα να έχει έναν αέρα κοσμοπολίτικο και όχι την σχεδόν ίδια παρωχημένη υποδομή του στενού μαντρώματος που φέρνει ζαλάδα ή ναυτία. Θα θέλαμε να φανταστούμε ότι παρακολουθούν οι αρμόδιοι, τι τοποθετείται και σε άλλα νησιά. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων ρωτήθηκε για μια άλλου είδους κατασκευή;

Επιπλέον αναρωτιόμαστε, πότε θα δημιουργηθεί στο λιμάνι ένα κιόσκι (info kiosk) για να προσφέρει τουριστικές πληροφορίες στους επισκέπτες. Θα μπορούσε το κιόσκι να είναι στελεχωμένο με ανθρώπινη παρουσία ή ακόμα με μια ξενόγλωσση οθόνη touch screen να παρέχει ανάλογες πληροφορίες στον χρήστη του.

Να ενημερώνει δηλαδή για τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τα μουσεία, την τοπική κουλτούρα ή ακόμα να δίνει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, για διαμονή, φαγητό κλπ.

Μην ξεχνάμε ότι η Ύδρα τουριστικά ανεβαίνει και εξελίσσεται. Μέσα στην παράδοση και τη νησιώτικη αντίληψη, δεν βλάπτει να προστεθούν κάποιες πινελιές λογικής και φαντασίας που θα προσφέρουν ευέλικτες λεπτομέρειες για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.