Τρίτη, 04 Αυγούστου 2026

«Άγιον Όρος – Τόπος Σιωπής»: Η ομιλία του Πρωτ. Ακινδύνου Δαρδανού στα εγκαίνια της έκθεσης

  • Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2026 13:32
  • 2'

Μια ξεχωριστή εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο Άγιον Όρος φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας. Πρόκειται για την έκθεση «Άγιον Όρος – Τόπος Σιωπής» του ζωγράφου Γιώργου Ταξίδη, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 1 Αυγούστου 2026, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεομητορικά 2026».

Κατά την εκδήλωση, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Ακίνδυνος Δαρδανός αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης και στη βαθύτερη πνευματική διάσταση του Αγίου Όρους, τονίζοντας ότι μέσα από τα έργα του Γιώργου Ταξίδη ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει έναν τόπο σιωπής, προσευχής και πνευματικής αναζήτησης.

Ακολουθεί η ομιλία του π. Ακίνδυνου Δαρδανού:


Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε απόψε στα εγκαίνια μιας έκθεσης που δεν αποτελεί απλώς ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά μια πρόσκληση σε ένα εσωτερικό ταξίδι.
Ο τίτλος της έκθεσης, «Άγιον Όρος. Τόπος Σιωπής», είναι από μόνος του ένα μήνυμα.
Ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο θόρυβος. Θόρυβος πληροφοριών, εικόνων, λέξεων και συνεχούς επικοινωνίας. Κι όμως, όσο αυξάνεται ο θόρυβος γύρω μας, τόσο μεγαλώνει η σιωπή μέσα στην καρδιά του ανθρώπου.
Το Άγιον Όρος μάς διδάσκει μια διαφορετική σιωπή.
Όχι τη σιωπή της απουσίας.
Αλλά τη σιωπή της παρουσίας.
Τη σιωπή μέσα στην οποία ο άνθρωπος ακούει τον Θεό.
Ο Προφήτης Ηλίας, που τόσο τιμάται στο Άγιον Όρος, δεν συνάντησε τον Θεό στον άνεμο, ούτε στον σεισμό, ούτε στη φωτιά, αλλά «ἐν φωνῇ αὔρας λεπτῆς» (Γ΄ Βασ. 19,12).
Αυτή η λεπτή αύρα εξακολουθεί να φυσά μέσα στα μοναστήρια του Άθωνα.
Εκεί όπου ο χρόνος δεν μετριέται με το ρολόι αλλά με την προσευχή.
Εκεί όπου η ημέρα αρχίζει με το «Εὐλογητὸς ὁ Θεός» και τελειώνει με το «Δι' εὐχῶν».
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Ταξίδης δεν επισκέφθηκε το Άγιον Όρος ως απλός περιηγητής.
Επέστρεψε ξανά και ξανά.
Περπάτησε τα μονοπάτια του.
Έζησε τον ρυθμό των μοναχών.
Συμμετείχε στις ακολουθίες.
Περίμενε.
Παρατήρησε.
Σιώπησε.
Και τότε ζωγράφισε.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Διότι η αληθινή τέχνη δεν γεννιέται μόνο από το βλέμμα.
Γεννιέται από τη σχέση.
Από τη συμμετοχή.
Από τη βίωση.
Δεν είναι τυχαία η φράση που ο ίδιος καταγράφει στο ημερολόγιό του:
«Ψάχνουμε και εμείς το φως το αληθινό.»
Πόσο βαθιά θεολογική είναι αυτή η αναζήτηση!
Διότι το «Φως το αληθινόν» δεν είναι μια ιδέα.
Είναι ο ίδιος ο Χριστός.
Όπως ομολογούμε σε κάθε Θεία Λειτουργία:
«Εἴδομεν τὸ Φῶς τὸ ἀληθινόν»
Η τέχνη, όταν είναι αληθινή, δεν εγκλωβίζει τον άνθρωπο στον εαυτό του.
Τον οδηγεί πέρα από τον εαυτό του.
Τον κάνει να αναζητήσει το κάλλος που δεν φθείρεται.
Ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης γράφει ότι το Ωραίο ελκύει τα πάντα προς τον Θεό.
Αυτό ακριβώς αισθανόμαστε μπροστά στα έργα της έκθεσης.
Δεν βλέπουμε μόνο κτίρια, πέτρες, διαδρόμους και πόρτες.
Βλέπουμε μια προσπάθεια να αποδοθεί το μυστήριο της παρουσίας του Θεού μέσα στον χώρο και στον χρόνο.
Η Ύδρα αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που φιλοξενεί αυτή την έκθεση στο πλαίσιο των Θεομητορικών.
Δεν είναι τυχαίο.
Το Άγιον Όρος είναι ο «Κλήρος της Παναγίας».
Και ο Καθεδρικός Ναός της Ύδρας είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Μας ενώνει, λοιπόν, το πρόσωπο της Παναγίας.
Εκείνη που δίδαξε με ολόκληρη τη ζωή της ότι η μεγαλύτερη δύναμη δεν βρίσκεται στον θόρυβο, αλλά στην ταπείνωση.
Στην υπακοή.
Στη σιωπηλή εμπιστοσύνη προς τον Θεό.
Θα ήθελα, τέλος, να συγχαρώ θερμά τον αγαπητό καλλιτέχνη κ. Γιώργο Ταξίδη για το σπουδαίο αυτό έργο, τον επιμελητή της έκθεσης κ. Αναστάσιο Ντούρο, την Αγιορειτική Eστία Θεσσαλονίκης, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της εξαιρετικής διοργάνωσης.

Εύχομαι κάθε επισκέπτης να μη σταθεί μόνο στην αισθητική των έργων.

Να αφήσει τη σιωπή τους να του μιλήσει.

Γιατί, όπως έλεγε ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, «μέσα στη σιωπή ακούγεται πιο καθαρά η φωνή του Θεού».

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι η έκθεση αυτή να αποτελέσει μια αφορμή πνευματικού προβληματισμού, εσωτερικής ανάτασης και βαθύτερης αναζήτησης του «Φωτός του αληθινού», που φωτίζει κάθε άνθρωπο «ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον» (Ιω. 1,9).

Καλή επιτυχία στην έκθεση!