Εκτύπωση αυτής της σελίδας

20 αγαπημένα λουλούδια από τις αυλές των γιαγιάδων μας

Yπέροχα καλλωπιστικά φυτά που μοσχοβολούν άρωμα αναμνήσεων.

Φυτά με τον αέρα μιας άλλης εποχής! Τόσες όμορφες αναμνήσεις από τις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας με τα υπέροχα καλλωπιστικά φυτά που μοσχοβολούσανε από άρωμα.
mistikakipou.gr μας ξεναγούν σε λουλούδια φυτεμένα σε παρτέρια στον κήπο ή σε γλάστρες, με πλούσια ανθοφορία, πλημμυρισμένη από τα πιο έντονα χρώματα. Παραδοσιακές πήλινες γλάστρες, μεταλλικοί ντενεκέδες, σπασμένα ξύλινα βαρέλια και ένα σωρό άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές για να φυτευτούν τα πιο όμορφα λουλούδια. Κι όλα τόσο τακτοποιημένα, τόσο καθαρά. Ας αναζητήσουμε τα πιο αγαπημένα φυτά από τα παιδικά μας χρόνια και τις αυλές των γιαγιάδων μας. Κάποια λουλούδια τα συναντάμε ακόμα, άλλα πλέον λιγότερο συχνά. Είναι καιρός να τα φυτέψουμε και να ξαναζήσουμε με νοσταλγία τις όμορφες στιγμές μέσα από τα άνθη και τα αρώματα των φυτών που όλοι αγαπήσαμε.   


                     Βιγόνια

vigonia
Ξεκινάμε από τη βιγόνια, το αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που το συναντάμε στις περισσότερες αυλές των γιαγιάδων μας και ειδικά την βασιλική ποικιλία βιγόνιας, την βασίλισσα όπως συνήθως την αποκαλούν. Ιδανική να φυτευτεί σε γλάστρα, η βιγόνια είναι λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος συνήθως 40-50 εκατοστά και διαθέτει πολλά μικρά λευκά και ρόδινα άνθη που εμφανίζονται από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Προτιμά ημισκιερές θέσεις φύτευσης σε σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, για να μην εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα και τα λουλούδια της. Η βιγόνια είναι ευαίσθητη στον δυνατό ήλιο και στο έντονο κρύο ενώ δε θέλουμε να έρχεται σε επαφή με ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα. Τοποθετούμε τις γλάστρες με τις βιγόνιες σε σημεία µε καλό αερισμό που διευκολύνουν τη μείωση της υγρασίας και την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.   


                     Βιολέτα

violeta
Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει αυλή των παππούδων και των γιαγιάδων μας που να μην μοσχοβολά το γλυκό άρωμα από τις βιολέτες. Ετήσιο ανοιξιάτικο λουλούδι με χαμηλή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος τα 30-50 εκατοστά, η βιολέτα ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της και τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, η βιολέτα είναι ιδανική για να κόψουμε τα λουλούδια της και να τα βάλουμε σε βάζο. Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις για την βιολέτα αν και ζορίζεται κάπως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά σε περιόδους καύσωνα. Είναι αρκετά ανθεκτική στην αλατότητα για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, όμως είναι ευαίσθητη στην παγωνιά και τους ανέμους. Γιαυτό χρειάζεται να εξασφαλίζουμε στην βιολέτα σχετικά προστατευμένη θέση.   


                     Γιασεμί

giasemi

Το γιασεμί είναι κι αυτό δημοφιλές αναρριχώμενο φυτό που συναντάμε στις αυλές των γιαγιάδων μας, και ειδικά το χιώτικο γιασεμί που μας χαρίζει απλόχερα το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του. Με ανθοφορία του ξεκινά από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα, το γιασεμί χρειάζεται μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να ανθοφορήσει. Αν επιλέξουμε νότιο προσανατολισμό στο μπαλκόνι ή την αυλή μας, το γιασεμί θα μας
ανταμείψει με ακόμα πλουσιότερη ανθοφορία. Βέβαια, το γιασεμί έχει μικρότερη ανάπτυξη όταν φυτεύεται σε γλάστρα από όταν φυτεύεται απευθείας στο έδαφος. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, χρειάζεται όμως να το προφυλάξουμε καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες.

   


                   Τηλέγραφος

tilegrafos

Ελάχιστοι γνωρίζου ν το όνομα του! Με καταγωγή από το Μεξικό, ο τηλέγραφος είναι πολυετές τροπικό αναρριχώμενο φυτό που έχει χαρακτηριστικά στενόμακρα μωβ φύλλα, ενώ θα συναντήσουμε και σε κόκκινο, ροζ, πορφυρό ή πράσινο χρώμα. Ο τηλέγραφος εμφανίζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης ως και τα τέλη του φθινοπώρου σχηματίζοντας μικρά υπέροχα λουλούδια σε ροζ, μωβ ή λευκό χρώμα που αποτελούνται από τρία πέταλα και θυμίζουν το σχήμα μικρής καρδιάς. Ο τηλέγραφος δεν χρειάζεται πολύ φως και αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις στον κήπο και το μπαλκόνι. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο εξασθενεί το έντονο χρώμα των φύλλων του ειδικά τη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Ο τηλέγραφος χαρακτηρίζεται από γρήγορη ανάπτυξη την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, το χειμώνα παγώνει, καθώς είναι ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες.


               Τριανταφυλλιά

triantafyllia

Έχουμε θαυμάσει δεκάδες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, με λουλούδια σε διάφορα χρώματα, μικρά και μεγάλα, σε κήπους και σε μπαλκόνια των γιαγιάδων μας. Ειδικά την εκατοντάφυλλη που χαρακτηρίζεται από μικρά ροζ αρωματικά άνθη που μοσχοβολάνε. Βέβαια υπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες, δενδρώδεις για να επιλέξουμε. Για την φύτευση της τριανταφυλλιάς, προτιμούμε επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις για να μας δώσει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία. Ακόμα και σε ημισκιερή θέση, η τριανταφυλλιά μπορεί να επιβιώσει και θα μας χαρίσει αρκετά λουλούδια. Πάντως, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν φυτεύουμε τριανταφυλλιά σε γλάστρα, την τοποθετούμε σε θέση προφυλαγμένη από τους έντονους βοριάδες και την παγωνιά.

   


                      Γεράνι

geraniΤι να πούμε για το γεράνι που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και παραδοσιακά ανθόφυτα που το συναντάμε σχεδόν σε όλους τους κήπους και τις αυλές! Η σημαντική καλλωπιστική αξία του γερανιού οφείλεται στα μεγάλα λουλούδια του καθώς και στην πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του. Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, το γεράνι παρουσιάζει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και μας χαρίζει λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα. Τα γεράνια ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση. Προτιμά ηλιόλουστα σημεία, με νότιο προσανατολισμό, για να χαρίσει πλουσιότερη ανθοφορία, αν και μπορεί να ανθοφορήσει ακόμη και σε σκιερές ή ημισκιέρες θέσεις. Ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, τα γεράνια είναι κατάλληλα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι ανθεκτικά στην αλατότητα του εδάφους.   


                       Φούλι

mistikakipou fouli

Για να θυμηθούμε με νοσταλγία και το φούλι από τις αυλές των γιαγιάδων μας με το δυνατό γλυκό άρωμα που πλημμύριζε τις καλοκαιρινές μας νύχτες! Αγαπημένo αναρριχώμενο καλλωπιστικά φυτό, το φούλι ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Εκτός από το κλασικό φούλι, αρκετά διαδεδομένο είναι και τo διπλό φούλι ή γκραντούκα που διαθέτει πολύ εντυπωσιακό μεγάλο άνθος αλλά υπολείπεται σε ένταση αρώματος. Για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία το φούλι χρειάζεται σημαντική έκθεση στον ήλιο, ειδικά την περίοδο της άνοιξης και στις αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια των καλοκαιρινών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου ίσως προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι το φούλι δεν είναι ανθεκτικό στο κρύο και απαιτεί προφύλαξη.

Περισσότερα mistikakipou.gr

Σχετικά Άρθρα