Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατιφές και βασιλικός. Γιατί τους φυτεύουμε μαζί με τα λαχανικά;

Πολύ συχνά αναρωτιόμαστε τι γυρεύει ο κατιφές στο περιβόλι δίπλα στην πατατιά. Αλλά και ο βασιλικός δίπλα στην ντοματιά.

Γιατί τελικά φυτεύουμε κατιφέδες και βασιλικούς ανάμεσα στα λαχανικά;

Πρόκειται για συγκαλλιέργεια των κηπευτικών με κατιφέ και βασιλικό που είναι μια ωφέλιμη τεχνική οικολογικής καλλιέργειας στον λαχανόκηπο μας.

Όπως γράφει το mistikakipou.gr παραδοσιακά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, φύτευαν ανάμεσα από τα κηπευτικά βασιλικό και κατιφέ, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι έχουν εντομοδιωκτικές ιδιότητες και αναπτύσσονταν πολύ αρμονικά με τα λαχανικά του κήπου μας.

Ο κατιφές είναι ένα από τα πιο όμορφα ανθοφόρα φυτά, εύκολο στην καλλιέργεια, που προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από διάφορα έντομα εδάφους λόγω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του. Να προσθέσουμε ότι οι κατιφέδες προσελκύουν και τις μέλισσες οπότε συντελούν στην καλύτερη επικονίαση και καρπόδεση των κηπευτικών μας στο λαχανόκηπο.

Παράλληλα, ο βασιλικός διαθέτει εντομοδιωκτικές ιδιότητες για διάφορα έντομα του λαχανόκηπου που προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς των κηπευτικών.

Πώς φυτεύουμε τον βασιλικό και τον κατιφέ στον λαχανόκηπο;

Μπορούμε να φυτέψουμε τον βασιλικό και τον κατιφέ χρησιμοποιώντας σπόρους που σπέρνουμε π.χ. σε χωράφι, ανάμεσα από τις γραμμές των κηπευτικών, για να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν σταδιακά. Επίσης, μπορούμε να φυτέψουμε έτοιμα σπορόφυτα βασιλικού και κατιφέ ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου μας. Συνήθως, σε κάθε γραμμή φύτευσης που έχουμε τα λαχανικά μας, φροντίζουμε να τοποθετούμε 2-3 φυτά βασιλικού και 2-3 φυτά κατιφέ. Αν φυτεύουμε στο μπαλκόνι, βάζουμε μία γλάστρα με βασιλικούς και μία γλάστρα με κατιφέδες ανάμεσα από τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες των κηπευτικών μας για να τα προστατεύσουμε.

Κι ένα μυστικό για την συγκαλλιέργεια φυτών

Το θέμα της αρμονικής συμβίωσης των φυτών δεν έχει μελετηθεί σε βάθος από τη γεωπονική επιστήμη που περισσότερο επενδύει στη μονοκαλλιέργεια. Η τέχνη της συγκαλλιέργειας στηρίζεται κυρίως στην παρατήρηση παραδοσιακών καλλιεργητών, έχει πολλές προοπτικές και μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της αειφορίας, της φυσικής καλλιέργειας και της οικολογικής γεωργίας.