Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

Γνωρίζετε τα οφέλη της βροχής;

  • Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 14:39
  • 1'

Μας αρέσει να την παρακολουθούμε από τη ζεστασιά του σπιτιού μας, όμως τελικά λίγο περπάτημα στη βροχή μπορεί να μας κάνει καλό. Δείτε πώς.

Η μυρωδιά της μας γαληνεύει

Ίσως ανήκετε κι εσείς στους ανθρώπους που απολαμβάνουν τη μυρωδιά της βροχής στο χώμα και τη βρίσκουν ανακουφιστική.

Αυτή η μυρωδιά ονομάζεται πετριχώρ, (προκύπτει από των συνδυασμό των λέξεων πέτρα και ιχώρ) και προέρχεται από τα βακτήρια στο χώμα, ένα έλαιο που απελευθερώνεται από ορισμένα φυτά κατά τις ξηρές περιόδους και το όζον, όταν υπάρχουν κεραυνοί.

Η ετυμολογία της λέξης προκύπτει από των συνδυασμό των ελληνικών λέξεων πέτρα και ιχώρ.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η μυρωδιά προκαλεί πράγματι μια χαλαρωτική δράση στον οργανισμό μας και μας κάνει καλό.

Η άσκηση στη βροχή έχει μεγαλύτερα οφέλη

Όταν γυμναζόμαστε, η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε μείωση της ταχύτητάς μας. Για να μειώσει τη θερμοκρασία, το σώμα μας αλλάζει τη ροή του αίματος από τους μυες που δουλεύουν στο δέρμα, μειώνοντας έτσι την απόδοσή μας. Το νερό της βροχής μας βοηθά να κρατήσουμε χαμηλά τη θερμοκρασία μας όταν ασκούμαστε κι έτσι μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη γυμναστική πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα.

Καίμε περισσότερες θερμίδες

Ιάπωνες ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη στην επίδραση της βροχής στο μεταβολισμό, κατά το τρέξιμο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι απαιτήσεις ενέργειας αυξάνονται όταν τρέχουμε σε συνθήκες κρύου και βροχής, που σημαίνει ότι αν κάνουμε τις ασκήσεις μας ή πάμε για τζόκινγκ σε ένα τέτοιο περιβάλλον καίμε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το να κάναμε τις ίδιες ασκήσεις σε φυσιολογική θερμοκρασία.

Αναπνέουμε πιο καθαρό αέρα μετά τη βροχή

Επιστήμονες στο MIT βρήκαν ότι ο αέρας είναι πιο καθαρός κατά τη διάρκεια, αλλά και αμέσως μετά τη βροχή. Ο λόγος είναι ότι καθώς πέφτουν οι σταγόνες της βροχής, απορροφούν εκατοντάδες σωματίδια προτού αυτά φτάσουν στο έδαφος.

Χαλαρώνουμε

Όταν βρέχει, όλοι έχουμε την τάση να μαζευόμαστε σε εσωτερικούς χώρους για να προστατευτούμε. Μήπως, όμως, είναι μια καλή στιγμή να αρπάξετε την ευκαιρία και να κάνετε μια μικρή βόλτα στη βροχή, τώρα που δεν υπάρχει πολυκοσμία; Θα διαπιστώσετε πόσο χαλαρωτικά είναι να περπατάτε σε άδειους δρόμους, στην ησυχία, χωρίς άγχος και στρες.

© clickatlife.gr