Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Στον Υδραίο ερευνητή Αλέξανδρο Σπηλιώτη το «Βραβείο Μιλτιάδη Καράτζη 2021»

  • Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 08:13
  • 2'

To βραβείο ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΚΑΡΑΤΖΗ έλαβε ένας Υδραίος ερευνητής. Πρόκειται για τον μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονική Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, Αλέξανδρο Σπηλιώτη.

Ο Αλέξανδρος είναι γιος του Κώστα και της Ρεβέκκας Σπηλιώτη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ύδρα, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής που εκπόνησε με τον Καθηγητή Πέτρο Ρακιντζή, εργάστηκε στην ανάπτυξη τεχνικών για τη δημιουργία και ανίχνευση πολύ υψηλών πυκνοτήτων πολωμένων ατόμων υδρογόνου, αλλά και εφαρμογές που ανοίγονται από τη χρήση αυτών, όπως η μαγνητομετρία.

Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Lawrence Berkeley National Laboratory του Berkeley την περίοδο 2018-2019 και σήμερα είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας κβαντικής οπτοηλεκτρονικής του Westlake University στην Hangzhou της Κίνας. Ο Αλέξανδρος Σπηλιώτης βρίσκεται από προχθές στην Κίνα με σύμβαση 3 χρόνων στα εργαστήρια ερευνών του Westlake University της Hangzhou.

aspil2Για την επιλογή του ερευνητή συγκροτήθηκε ειδική επταμελής επιτροπή από τους κυρίους: Νεκτάριο Ταβερναράκη, πρόεδρο του ΙΤΕ,  Ελευθέριο Οικονόμου, Ομότιμο  Καθηγητή του Παν/μίου Κρήτης, Ελευθέριο  Ζούρο, Ομότιμο καθηγητή του Παν/μίου Κρήτης, Ακαδημαϊκό, Ηλία Κούβελα, Ομότιμο καθηγητή του Παν/μίου Πατρών, Γεώργιο Κοντάκη, Πρύτανη του Παν/μίου Κρήτης, Νικόλαο Κατσαράκη, Πρύτανη Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Ζαχαρία Καραταράκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του ΙΤΕ

Το βραβείο απένειμε στον βραβευμένο, ο χορηγός του βραβείου Αντώνης Καράτζης.

Ο Σύλλογος  Φίλων ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας) που πραγματοποίησε την τρίτη κατά σειρά εκδήλωσή του, με όλους τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία, την περασμένη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα «Καστελάκη» και απένειμετο "Βραβείο Μιλτιάδη Καράτζη 2021", στον Αλέξανδρο Σπηλιώτη, πραγματοποίησε παράλληλα μια ενδιαφέρουσα ομιλία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πρόκειται για τον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νευροεπιστήμονα, ερευνητή, με διεθνή αναγνώριση, με δεκάδες δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών και λογοτέχνη, Γιώργο Παπαδόπουλο.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ΙΤΕ Ζαχαρίας Καραταράκης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και τους χορηγούς, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και στις λαμπρές διεθνώς κατακτήσεις του ΙΤΕ.

Στην εισαγωγή του πάνω στο βασικό θέμα της ομιλίας, ο κ. Καραταράκης υπογράμμισε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος ως κυβερνήτης και οδηγός ζωής, έδρα της σκέψης και των συναισθημάτων, είναι λάθος να συγκρίνεται με τους υπολογιστές. Είναι δημιουργός. Δέχεται τα ερεθίσματα των αισθήσεων, τα επεξεργάζεται και διαμορφώνει τη συνείδηση και την ταυτότητά μας.

Ακολούθησε η ομιλία του Νευροεπιστήμονα Γιώργου Παπαδόπουλου με τίτλο «Εγκέφαλος: Ιδιόβουλος καθρέφτης του Κόσμου»

Ο κ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του, που συνοδευόταν από πλήθος διαφανειών, παρουσίασε τη φυσιολογία, την πολυπλοκότητα και την πολυσύνθετη λειτουργία του  νευρικού συστήματος και του ανθρώπινου εγκεφάλου. Υπογράμμισε, πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, που κατά κάποιους είναι ανάκλαση του σύμπαντος, είναι προϊόν μακραίωνων εμπνεύσεων και προσαρμογών, που μέσω του νευρικού συστήματος συλλέγει τις εξωτερικές πληροφορίες και αντίθετα από ότι κάνει η φωτογραφική μηχανή, που απαθανατίζει ακέραιες εικόνες του περιβάλλοντος, ο εγκέφαλος διασπά την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και την επανασυνθέτει προκειμένου, αυτή η πραγματικότητα να έχει νόημα γι αυτόν.

ekriti.gr