Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με μεγάλη επιτυχία η δεύτερη προβολή του ΙΑ Κύκλου του Σεμιναρίου "Έγκλημα και Κινηματογράφος"

Tου Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη προβολή του ΙΑ Κύκλου του Σεμιναρίου "Έγκλημα και Κινηματογράφος" του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου,του οποίου Διευθύντρια είναι η Υδραία, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας  Χριστίνα Ζαραφωνίτου και Πρόεδρος του Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ.
Μέσα από την προβολή αποσπασμάτων κλασικών και σύγχρονων ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών (Sarface, 1932, 1988- Sopranos, 1999- Breaking bad, 2008), ο συγγραφέας Αστυνομικής λογοτεχνίας, Ανδρέας Αποστολίδης προσέγγισε τα στερεότυπα που παρατηρούνται για τους "πρωταγωνιστές" του εγκλήματος (δράστης-θύμα-αστυνομικός) αλλά και το ρόλο των στερεοτύπων αυτών στο αστυνομικό είδος αφήγησης διαχρονικά.
Ενώ, η έμπειρη δικηγόρος και συνεργάτις του Εργαστηρίου, κ. Δήμητρα Πλαστήρα ανέδειξε τον στιγματιστικό αντίκτυπο των στερεοτύπων που παρατηρούνται και στην πραγματικότητα. Στο γόνιμο διάλογο που ακολούθησε με τους φοιτητές και τους συμμετέχοντες υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, η δυσκολία διάκρισης του αμιγώς πραγματικού από το στερεοτυπικό.
sem.jpg sem0.jpg sem1.jpg

sem2.jpg sem3.jpg sem4.jpg

sem40322

Την ερχόμενη Τρίτη 29 Μαρτίου το σεμινάριο "Έγκλημα και Κινηματογράφος" εστιάζει στο θέμα "Η αστυνομία/ Ο αστυνομικός ως ρόλος στην αστυνομική λογοτεχνία και ως πραγματικότητα". Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί άλλη μία πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία του έγκριτου Σκηνοθέτη, Φωτογράφου και Καθηγητή Σκηνοθεσίας κ.Άρη Λυχναρά. Συγκεκριμένα πρόκειται για συρραφή αποσπασμάτων έξι ταινιών (Heat, 1995, Romeo is bleeding 1993, κ.α.) που θα πλαισιωθεί με την εισήγησή του «Τρεις βασικοί χαρακτήρες του αστυνομικού στον Κινηματογράφο».
Το σεμινάριο έχει διαδραστικό χαρακτήρα μέσα από το διάλογο με τους συμμετέχοντες.
 

Σχετικά Άρθρα