Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Η Χριστίνα Ζαραφωνίτου τοποθετήθηκε Πρόεδρος στο Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

  • Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2023 09:04
  • 2'

Πρόεδρος με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του Υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου, στο Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τοποθετήθηκε η Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του Υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου, συστάθηκε και συγκροτήθηκε Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ.), όπου καθήκοντα Προέδρου αναλαμβάνει  η Υδραία Χριστίνα Ζαραφωνίτου.


Το ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ έχει αποστολή την παροχή επιστημονικών κατευθύνσεων και οδηγιών στις Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.), καθώς και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής τους, καθώς επίσης και τη συνδρομή του στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας όπως αυτή πραγματοποιείται είτε αυτοτελώς από τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, είτε σε συνεργασία με τις οικείες αστυνομικές, δημοτικές και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, τις Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.) και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.), υπό τις επιστημονικές οδηγίες και κατευθύνσεις του, το οποίο, εφεξής, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας.

Καλή θητεία ευχόμαστε στην αγαπητή μας Χριστίνα Ζαραφωνίτου στα νέα καθήκοντα της Πρόέδρου του ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ. Η εκτεταμένη εμπειρία και η αφοσίωσή της στην Εγκληματολογία και τους ιδιαίτερους τομείς της, έχουν αναμφίβολα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επάξια ανάδειξή της σε αυτή την κρίσιμη θέση.

Είμαστε βέβαιοι ότι με τις επιστημονικές γνώσεις της θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της προστασίας του πολίτη και στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Ευχόμαστε η θητεία της κας Ζαραφωνίτου να χαρακτηρίζεται από επιτυχία, συνεργασία και θετικό αντίκτυπο στην ευημερία της κοινωνίας.


Σχετικά με τη λειτουργία του ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ

Ειδικότερα, το ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ. θα παρέχει επιστημονικές κατευθύνσεις και οδηγίες ενδεικτικά για: α. Τη θεωρητική επεξεργασία της λειτουργίας των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. και Ε.Π.Σ.Α. και την ένταξή τους στη γενικότερη συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική, σε συνεργασία με τους άλλους θεσμούς αντεγκληματικής πολιτικής. β. Τη διαμόρφωση αποκεντρωμένων δομών πρόληψης της μικρομεσαίας εγκληματικότητας για την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. γ. Την συνεργασία των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. και Ε.Π.Σ.Α. και των συναρμόδιων υπηρεσιών και αρχώνμε το Ευρωπαϊκό δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος, με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά δίκτυα στο πλαίσιο των προγραμμάτων για ασφαλείς πόλεις, καθώς και με άλλους ειδικούς φορείς όπως ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΚΕΣΦ κ.λπ. δ. Την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των δημοτικών αρχών και την ενθάρρυνση των τοπικών πρωτοβουλιών. ε. Την τεχνική και επικοινωνιακή στήριξη της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας. στ. Την επιμόρφωση των εμψυχωτών. ζ. Την αξιολόγηση των δράσεων και την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης στα πλαίσια των «Συμβάσεων ασφαλείας» και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. η. Την επιμόρφωση των κοινωνικών επιστημόνων (εμψυχωτές) συγχρόνως με την πρόσληψή τους, με τη διεξαγωγή ειδικών σεμιναρίων. θ. Την ανάδειξη του θεσμού των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. και Ε.Π.Σ.Α. μέσα από πιλοτικά προγράμματα σε δύο ή περισσότερους Δήμους της Χώρας μετά από κάθε νόμιμη χρηματοδότηση. ι. Την προώθηση κοινών συναντήσεων με συγγενείς θεσμούς για το συντονισμό των δράσεών τους. ια. Την κατάρτιση επιχειρησιακού προγράμματος και τον καθορισμό της δράσης των εμψυχωτών καθώς και την ένταξή του σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, για την επιχορήγηση της πρόσληψης ιδιωτών. ιβ. Την επιστημονική στήριξη του θεσμού αμέσως μετά την πρόσληψη των εμψυχωτών και για ίσο χρόνο με τη διάρκεια θητείας τους. ιγ. Την ετήσια αξιολόγηση των κατά την προηγούμενη παράγραφο προσληφθέντων κοινωνικών λειτουργών. ιδ. Την συνεργασία του ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ. με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) που προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 3387/2005 (Α’ 224), για θέματα αντεγκληματικής πολιτικής. ιε. Την επικοινωνιακή στήριξη της αποστολής και του έργου του προς τους πολίτες. ιστ. Γενικότερα κάθε δράση και ενέργεια που προάγει τον σκοπό του και συνδράμει στην επίτευξη των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας.