Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022

Ο Γιάννης Αγρανιώτης μιλά στη "Φωνή της Ύδρας" για το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού

  • Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 18:00
  • 2'

Ο Έλληνας βιολονίστας Γιάννης Αγρανιώτης ένας εκ των ιδρυτών του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού μιλά στη «Φωνή της Ύδρας» για τη διεθνή μουσική συνάντηση (31/7/19-4/8/19) που πραγματοποιείται και στην Ύδρα.SaronicFest 2a

Ο Γιάννης Αγρανιώτης συνεργάζεται συχνά με την Εθνική Λυρική Σκηνή, έχει εμφανισθεί στις σπουδαιότερες ελληνικές αίθουσες, έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου στη Γερμανία και αλλού.

Είναι τιμή μας, που ο ένας εκ των ιδρυτών του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, μας δίνει συνέντευξη και ενημερώνει τους αναγνώστες μας για το θεσμοθετημένο και επιτυχημένο Φεστιβάλ.

Αναλυτικότερα: Το Φεστιβάλ πρόκειται να διεξαχθεί στις 31 Ιουλίου στα Μέθανα, την 1η Αυγούστου στον Γαλατά, στις 2 Αυγούστου στον Πόρο και την Ύδρα στις 3 και 4 Αυγούστου στο Ξενοδοχείο «Μπρατσέρα».


Αγαπητέ κύριε Αγρανιώτη πώς ξεκίνησε η ιδέα του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού;

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού γεννήθηκε το 2011 από μια πρωτοβουλία τριών μουσικών, που ήταν εκείνη την εποχή στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους πορείας μετά το πέρας των σπουδών τους. Εκτός από εμένα, που έχω σχέσεις καταγωγής με τον Πόρο και τον Γαλατά, ήταν επίσης ο Francis Kefford, βιολίστας από την Αυστραλία, εγκατεστημένος στο Λονδίνο, ο οποίος παραθέριζε στον Γαλατά από 15 ετών κάθε χρόνο και ο φίλος και συμφοιτητής στις σπουδές μου στη Γερμανία Caspar Frantz. Με τον Francis Kefford δεν γνωριζόμασταν πριν το φεστιβάλ, είχαμε όμως πολλούς κοινούς φίλους και την επιθυμία να ξεκινήσουμε μια παρόμοια διοργάνωση με το ίδιο σκεπτικό στο ίδιο μέρος, οπότε ενώσαμε δυνάμεις. To κοινό μας καλλιτεχνικό σκεπτικό ήταν παρουσιάσουμε στο κοινό της περιοχής ένα είδος μουσικής, το οποίο αν και ανήκει στα σημαντικότερα πολιτιστικά επιτεύγματα της ιστορίας των τελευταίων 300 ετών, παρουσιάζεται σχετικά σπάνια στο ελληνικό κοινό και σε πολλούς είναι άγνωστο. 

Για ποιο είδος μουσικής μιλάτε ακριβώς;

Αναφέρομαι στα έργα μουσικής δωματίου των σπουδαίων συνθετών της κλασσικής, ρομαντικής και μπαρόκ εποχής αλλά και σε έργα του 20ου αιώνα. Παρόλο που είθισται πλέον η συγκεκριμένη μουσική να παρουσιάζεται στις αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο στα πλαίσια της επαγγελματικά οργανωμένης μουσικής ζωής με όλα τα πολλά καλά της, η αρχική ιδέα των δημιουργών δεν ήταν αυτή. Ήταν πολύ περισσότερο η μουσική ως επικοινωνία μεταξύ φίλων σε ένα αρκετά πιο ιδιωτικό περιβάλλον, όπου το κοινό γίνεται «κοινωνός» αυτής της επικοινωνίας μεταξύ εκτελεστών και δημιουργών.

Τι μπορεί να προσφέρει στο κοινό το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού;;

Θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κανείς, ότι αυτό το Φεστιβάλ, όπως και άλλα αντίστοιχου χαρακτήρα είναι πιο κοντά στην ουσία αυτής της τέχνης και μπορούν να μεταδώσουν στο κοινό τους καλύτερα το διαχρονικό και πανανθρώπινο μήνυμα που περιέχουν τα έργα. Εκεί έγκειται και η σημαντικότητα του θεσμού, δεν είναι ίσως άμεσα εμφανής, αλλά με τον χρόνο έχει να προσφέρει εμπειρίες στους ακροατές, που δεν θα βρούν σε συναυλίες και φεστιβάλ με άλλο χαρακτήρα. Αυτά τα δεδομένα έχουν καθορίσει και την πορεία του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ποιο πλαίσιο κινείται το Φεστιβάλ;

Η φύση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού δεν αναζητά τις συνεχείς αλλαγές αλλά περισσότερο ένα σταθερό πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να ακουστούν τα έργα όπως χρειάζεται. Υπήρχαν χρονιές που οι συναυλίες ήταν περισσότερες, καθώς και τα μέρη που γινόντουσαν. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό για πρακτικούς λόγους των οικονομικών μέσων του Φεστιβάλ, τα οποία δεν μπορούν στην Ελλάδα της κρίσης να είναι τόσο σταθερά πάντα. Μελλοντικά μπορεί να αλλάξει αυτό πάλι.

Κάνοντας έναν μέχρι στιγμής απολογισμό, έχοντας φτάσει στον ένατο χρόνο φεστιβάλ, πώς αισθάνεστε;

Είμαστε περήφανοι που έχουμε παρουσιάσει πολύ μεγάλο αριθμό από τα σημαντικότερα μουσικά έργα σε ένα κοινό το οποίο εν μέρει πιθανόν να μην είχε ποτέ την ευκαιρία να τα ακούσει ζωντανά.