Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μαμά και κόρη. Μια υπέροχη σχέση! Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου μας ανοίγει τις σελίδες του νέου της βιβλίου αλλά και της ζωής της

  • Κυριακή, 09 Μαΐου 2021 00:24
  • 5'

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου της Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου «Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», από τις εκδόσεις HISTORICAL QUEST, αλλά και την γιορτή της μητέρας, η γνωστή συγγραφέας και ερευνήτρια της ναυτικής Ιστορίας παραχώρησε στη "Φωνή της Ύδρας" μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, με πολλά ενδιαφέροντα σημεία, για να γνωρίσουμε καλύτερα το νέο της βιβλίο, την ίδια και φυσικά την υπέροχη σχέση που έχει με την κορούλα της.



Κρίστυ οι περισσότεροι σε γνωρίζουμε μέσα από τα βιβλία και τις μελέτες σου τα οποία πραγματεύονται τον πόλεμο στη θάλασσα και τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα. Πώς και το νέο σου βιβλίο αφορά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Η αλήθεια είναι ότι με γοήτευε επίσης το υποβρύχιο, το οποίο εκτιμώ ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στην ιστορία του πολέμου. Υπάρχουν ωστόσο πιο προσωπικοί λόγοι. Από τη μία μεν με εντυπωσίαζαν οι τακτικές του υποβρυχίου πολέμου από την άλλη αισθανόμουν έντονα τους δεσμούς αίματος που με συνέδεαν με αυτό. Συγγενής μου, από πλευράς της μητέρας μου, ήταν ο Γεώργιος Μαριδάκης, Ύπαρχος του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ που βυθίσθηκε αύτανδρο στις 29 Δεκεμβρίου 1940. Τα προηγούμενα χρόνια είχα ασχοληθεί τόσο σε επίπεδο αρθρογραφίας όσο και ομιλιών σχετικά με το υποβρύχιο Όπλο του ΠΝ κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 2014 είμαι μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων και έχω πραγματοποιήσει ομιλίες σε ημερίδες του Συνδέσμου. Είχε περάσει από την σκέψη μου η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο σχετικά με τα αγαπημένα μου υποβρύχια αλλά το ακύρωνα γιατί θεωρούσα ότι ήδη έχουμε αρκετό υλικό. Μέχρι τη στιγμή που ο εκδότης μου Γιάννης Χρονόπουλος μου πρότεινε να γράψω ένα βιβλίο για τον Β΄ΠΠ. Του είπα ότι δεν είναι ο τομέας μου αλλά εκείνος επέμενε. Όταν προσπάθησα να ψελλίσω κάτι για τα υποβρύχια εκείνος ενθουσιάστηκε και τότε σκέφθηκα αφού στις διαλέξεις μου αναφέρομαι με τόση αγάπη στα πληρώματα των υποβρυχίων γιατί να μην γράψω ένα βιβλίο γι αυτά; Και κάπως έτσι ξεκίνησα την έρευνα.

Τι πραγματεύεται το νέο βιβλίο;

Το νέο μου βιβλίο δεν αναφέρεται στην επιχειρησιακή ιστορία και δράση των ελληνικών υποβρυχίων την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δόξα τω Θεώ έχουμε αξιόλογη βιβλιογραφία από συγγραφείς που υπηρέτησαν στο υποβρύχιο Όπλο. Εστιάζει στη ζωή των πληρωμάτων στα υποβρύχια εκείνης της περιόδου. Κι αυτό ήταν μια βαθιά μου επιθυμία, να φέρω στο φως πτυχές από την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών που ζούσαν μέσα σε έναν «χαλύβδινο θηρευτή»: τι έτρωγαν, που και πώς κοιμούνταν, τι αισθάνονταν και πως αντιμετώπιζαν την κάθε περίσταση.

Ήταν εύκολο να συλλέξεις τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που ήθελες;

Σε αυτό το σημείο υπήρξα τυχερή επειδή ανάμεσα στους υποβρύχιους φίλους μου οι περισσότεροι θέλησαν να μοιραστούν τις αναμνήσεις και τις καταθέσεις των συγγενών τους. Επίσης υπάρχουν πολλές αναφορές από βιβλία Αξιωματικών και αρχείων του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπήρξαν κάποια κεφάλαια που σε δυσκόλεψαν;

Υπήρξαν συγκινητικές αναφορές για γεγονότα, τα οποία όταν τα έγραφα με συγκλόνιζαν. Αρκεί κανείς να συλλογιστεί πώς θα αισθάνονταν οι άνθρωποι αυτοί όταν σε περίπτωση σημαντικής βλάβης το υποβρύχιο κινδύνευε να βυθιστεί σε μεγάλα βάθη κι εκείνοι δεν θα είχαν την «τύχη» να σκοτωθούν ακαριαίως, αλλά θα εγκλωβίζονταν μέσα σε αυτό. Φανταστείτε πόσο εφιαλτικές στιγμές θα έζησαν γνωρίζοντας ότι κανείς απέξω δεν θα ερχόταν να τους βοηθήσει και απλώς περίμεναν πότε θα τελειώσει το οξυγόνο και μαζί με αυτό η ζωή τους.

Πώς μπορείς να συνδυάζεις μελέτες, ομιλίες, συγγραφή και οικογένεια μαζί;

Πιστεύω πως όταν υπάρχει στην οικογένεια αγάπη και κατανόηση πολλά μπορούν να γίνουν. Προσπαθούμε όλοι μας να μην καταναλώνουμε τον χρόνο μας ασκόπως. Καλή και χρήσιμη η ξεκούραση, η χαλάρωση αλλά τίποτε σε υπερβολή. Ακόμα και η τηλεόραση στο σπίτι θα είναι ανοικτή μόνο όταν αποφασίσουμε να δούμε μια ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ. Δύσκολη περίοδος υπήρξε όταν η κορούλα μου ήταν πολύ μικρή και δεν είχα που να την αφήσω. Αλλά και αυτό με την υποστήριξη του αγαπημένου μου συζύγου ξεπεράστηκε.

Πόσο ετών είναι η κόρη σου και πως αισθάνεται για τη μαμά συγγραφέα;

Η Κασσάνδρα τώρα είναι 11. Από μωρό με συνόδευε στις ομιλίες μου, στις παρουσιάσεις των βιβλίων μου ή στις διάφορες δραστηριότητές μου. Είναι μια συνήθεια για εκείνη. Στα 6 της μίλησε κι εκείνη στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο - Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» και παρουσίασε το ιστορικό παραμύθι «Ναυσίμαχος ο πιο μικρός κυβερνήτης τριήρους». Μου έλεγε τότε πως όταν μεγαλώσει θα ήθελε κι εκείνη να υπογράφει βιβλία και να κάνει διαλέξεις. Φυσικά το ίδιο αισθάνεται και για τον μπαμπά της αφού και για εκείνον οι ομιλίες είναι στην καθημερινότητά του.

Τι μας βοηθά να κατανοήσουμε η ιστορική αναδρομή;

Η αναδρομή σε ιστορικά γεγονότα βοηθά στον εντοπισμό και την κατανόηση των κύριων παραγόντων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αξιοποίηση των μέσων, όπως για παράδειγμα πως και γιατί μία ναυμαχία κρίθηκε νικηφόρα ή πως ένας νέος τύπος σκάφους έφερε την επανάσταση στη ναυτιλία. Επίσης τονώνουν το εθνικό συναίσθημα καθώς ο δεσμός των Ελλήνων με την θάλασσα είναι διαχρονικός και δίδουν δύναμη και ώθηση για περισσότερα έργα στο μέλλον. Εδώ όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Θα πρέπει η αναδρομή να μη περιοριστεί στη επανάπαυση «επί των δαφνών» αλλά να αποτελέσει τροφή για περαιτέρω μελέτη. Σε αυτό το σημείο ταιριάζει να παραθέσουμε απόσπασμα από τον Πανηγυρικό του Ισοκράτους:

[Οι παλιές πράξεις αποτελούν κληρονομιά κοινή σε όλους μας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα τις εκμεταλλευτούμε την κατάλληλη στιγμή, θα θυμηθούμε τις πλευρές τους, που αρμόζουν στην περίσταση, και θα τις φέρουμε στο φως με τον λόγο, είναι προτέρημα των σωφρόνων ανθρώπων].

«…αἱ μὲν γὰρ πράξεις αἱ προγεγενημέναι κοιναὶ πᾶσιν ἡμῖν κατελείφθησαν, τὸ δ' ἐν καιρῷ ταύταις καταχρήσασθαι καὶ τὰ προσήκοντα περὶ ἑκάστης ἐνθυμηθῆναι καὶ τοῖς ὀνόμασιν εὖ διαθέσθαι τῶν εὖ φρονούντων ἴδιόν ἐστιν» (Ισοκράτους, Πανηγυρικός, 9-10).

Περιμένουμε κάποιο άλλο βιβλίο στο μέλλον ή είναι νωρίς ακόμα;

Με τον περιορισμό στο σπίτι λόγω της πανδημίας προσπάθησα να μετατρέψω το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Ετοίμασα υλικό και έχω ήδη έτοιμο άλλο ένα βιβλίο που σύντομα θα εκδοθεί. Προς το παρόν δεν μπορώ να αποκαλύψω άλλα…



 Χρήσιμες πληροφορίες για την συγγραφέα  

krioannidouΤο νέο βιβλίο της «Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»  κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: Historical Quest: Μαυρομιχάλη 51, Αθήνα, ΤΚ. 10680, τηλ. 210 2611832.

Official Site της Κρίστυ Ε. Ιωαννίδου & Περί Αλός

Επιλογή από δημοσιευμένες μελέτες στο Academia. Edu 

Η Κασσάνδρα, κόρης της Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου μιλά στο 37,17' στο Video κατά την Τελετή Απονομής Βραβείων Διαγωνισμού Ναυτικής Επιθεώρησης & Παρουσίαση Βιβλίου με τίτλο «Τριήρης. Τακτική & Επιχειρησιακό Περιβάλλον στην Αρχαία Ελλάδα»


 Λίγα λόγια για την Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου 

Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου γεννήθηκε και ζει στην Πόλη των Αθηνών. Σπούδασε ψυχολογία, ετυμολογία και ιστορία.

Είναι συγγραφεύς - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας (πρώην ναυτικός Ε.Ν.) με εξειδίκευση σε θέματα και μελέτες που αφορούν τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα (εμπορικό / πολεμικό ναυτικό, στρατηγική, τακτική σχεδίαση και ανάλυση ναυτικών επιχειρήσεων, ναυτική τεχνολογία και ναυπηγική).

Έχει αναπτύξει αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα, εκδίδοντας βιβλία και δημοσιεύοντας περισσότερα από 100 άρθρα-μελέτες, μονογραφίες και αναλύσεις σε περιοδικά του ειδικού Τύπου, σε πανεπιστημιακά περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού (ARCHAEOLOGY AND SCIENCE, University of Belgrade), καθώς και σε περιοδικά που εκδίδουν ειδικευμένοι φορείς όπως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).

Έχει μετάσχει σε ελληνικά και ξένα ντοκυμαντέρ καθώς και σε ημερίδες, διαλέξεις και συνέδρια [μεταξύ άλλων στη Σχολή Διοικήσεως Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ), Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), καθώς και στο Πανεπιστήμιο PULTUSK Academy of Humanities της Πολωνίας].

Έχει τιμηθεί κατά καιρούς με διάφορα βραβεία και επαίνους για την έρευνά της στην ναυτική Ιστορία.

Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του ιστολογίου Περί Αλός www.perialos.blogspot.gr., ιδρυτικός μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.), μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων (ΕΛΣΥΒ) και του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών «Κορύβαντες».

Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και αμυντικό αναλυτή Ιωάννη Σ. Θεοδωράτο με τον οποίο έχει αποκτήσει μία κόρη.