Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022

Η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» με την Σοφία Λόρεν ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ν. Ντιβάιν

  • Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 21:22
  • 1'

Η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» που γυρίστηκε το 1957 στην Ύδρα αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη χολιγουντιανή παραγωγή με γυρίσματα στην Ελλάδα.

Ήταν μια από τις κορυφαίες ταινίες στις μέρες της, κυρίως επειδή εκείνα τα χρόνια το κοινό ήθελε εξωτικά γυρίσματα στην Ευρώπη και η ταινία εξυπηρετούσε τέλεια τον σκοπό αυτό, συνδυάζοντας τα ωραία μέρη της Ελλάδας με τα θέλγητρα της Σοφίας Λόρεν.

boyonadolphinΗ ταινία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Ντιβάιν, "Boy on a dolphin” το οποίο εκδόθηκε το 1955.

Αν και η πρώτη έκδοση ήταν απλή με εικονογραφημένο εξώφυλλο, ακολούθησαν μετά την ταινία, ειδικές εικονογραφήσεις με εξώφυλλο τη Σοφία Λόρεν και τους συμπρωταγωνιστές της από την ομώνυμη πλέον ταινία που ξεπήδησε από τις σελίδες του βιβλίου του Ντιβάιν.

Η ταινία με αρκετές αλλαγές και φυσικά όχι την εμβάθυνση στην υπόθεση και τις ωραίες περιγραφές που μπορεί να έχει ένα μυθιστόρημα, κινήθηκε σε ένα πλαίσιο που είχε λίγο από περιπέτεια και ερωτική ιστορία, λίγο από αγωνία και απροσδόκητη εξέλιξη.

Βασικό της όμως πλεονέκτημα ήταν τα γυρίσματα στην Ύδρα. Με αυτό το φόντο του μυστηρίου και των ερώτων, του υγρού στοιχείου και του βράχου, με την αύρα και τον μαγνητισμό ενός από τα πιο μαγευτικά νησιά της Ελλάδας.

Όπως ήταν φυσικό, μαζί με τους υπέροχους ηθοποιούς της, η ταινία "απογειώθηκε" όπως και η χώρα και φυσικά το νησί μας.

Από την άλλη πλευρά, το «Παιδί και το δελφίνι» κίνησε το ενδιαφέρον πολλών σινεφίλ, που έβλεπαν τον Άλαν Λαντ και τον Κλίφτον Γεμπ σε ιδιαίτερα διαφορετικούς ρόλους χωρίς τη μεγάλη δράση, που τους είχαν συνηθίσει.

Ενώ η σαγηνευτική Σοφία Λόρεν μέσα από έναν ρόλο μιας απλής γυναίκας -αλλά συνάμα ακαταμάχητης- η οποία αλιεύει σφουγγάρια και τελικά ανακαλύπτει θησαυρό, έζησε την ευτυχή συγκυρία μέσα από αυτή την ταινία, να συνεχίζει να κατακτά με τρόπο διαχρονικό το κοινό της.

Ελ. Χριστοδούλου