Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022

Απολογισμός και νέοι στόχοι της «Υδραϊκής Κιβωτού»

  • Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 17:53
  • 3'

 

Σε απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, προχώρησε το φιλοζωικό σωματείο «Υδραϊκή Κιβωτός»Ανάμεσα στις ενέργειες που πραγματοποίησε σχετικά με τη φροντίδα των γατών και των ιπποειδών του νησιού, αλλά και την ευρύτερη φιλοζωική του δραστηριότητα, αναφέρονται επίσης οι δράσεις που προγραμματίζουν για το 2016 καθώς και οι στόχοι που θέτουν.

 

Φροντίδα γατών - Στειρώσεις

Τα τελευταία 4 χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τον υπερπληθυσμό των γατών, καθώς και να βελτιώσει τη γενική εικόνα της υγείας τους. Αυτό όπως σημειώνει το φιλοζωικό σωματείο έχει επετεύχθη μέσω τακτικών προγραμμάτων στείρωσης. Συγκεκριμένα πάνω από 400 γάτες έχουν στειρωθεί. Πάνω από 100 έχουν εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί και πάνω από 15 έχουν δοθεί για υιοθεσία. Στο πρόγραμμα των στειρώσεων των γατών, η αμοιβή των κτηνιάτρων επιδοτείται από το Marchig Fund for Animals με έδρα την Ελβετία. Τον Οκτώβριο του 2015 το πρόγραμμα επιδοτήθηκε από το Help Animal International. Τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την «Υδραϊκή Κιβωτό» και τα μέλη τους εργάζονται εθελοντικά καθόλη τη διάρκεια των στειρώσεων αλλά και όλου του χρόνου.


Ενημέρωση - Επισκέψεις στα σχολεία - Ευαισθητοποίηση
Το Μάιο του 2015, η «Υδραϊκή Κιβωτός» (Hydra Ark) πραγματοποίησε ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία και στο φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών του νησιού μας. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση των μικρών μαθητών για ζητήματα που έχουν σχέση με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και κυρίως την καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας. Τον Ιούλιο του 2015 τοποθέτησαν αυτοσχέδιες κατασκευές με πλαστικές σακούλες για τις ακαθαρσίες των σκυλιών σε 4 σημεία του νησιού, αλλά και αφίσες με σημάνσεις για την αποκομιδή των ακαθαρσιών.


Έλεγχος & Φροντίδα Ιπποειδών
Κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Animal Action, η Υδραϊκή Κιβωτός διοργανώνει ετήσιες επισκέψεις από την ομάδα δράσης των ιπποειδών, που περιλαμβάνει έναν κτηνίατρο, οδοντίατρο και πεταλωτή. Τα ιπποειδή του νησιού ελέγχονται για οδοντικά και άλλα προβλήματα υγείας. Τον Οκτώβριο του 2015 η ομάδα των γιατρών εξέτασε πάνω από 90 ιπποειδή. Τόνισε δε, την αναγκαιότητα του ετήσιου έλεγχου των ζώων αφού έτσι αποφεύγονται και προλαμβάνονται τυχόν ασθένειες και ειδικά οι κολικοί, οι οποίοι μπορεί να προβούν θανατηφόροι.


Στόχοι & Δράσεις
Για το 2016 η «Υδραϊκή Κιβωτός» έχει στόχο να υλοποιήσει 2 προγράμματα στειρώσεων, αποπαρασίτωσης και εμβολιασμών σε γάτες, την ετήσια επίσκεψη των ιππιάτρων καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Επίσης θα προβεί στην τοποθέτηση ειδικών κατασκευών για την περισυλλογή των περιττωμάτων των σκυλιών, πιλοτικά σε 4 σημεία του νησιού. Οι κατασκευές θα εναρμονίζονται πλήρως με το περιβάλλον και το κόστος τους θα καλυφθεί από δωρεά που θα λάβει το σωματείο.


Άλλες παράλληλες δράσεις - Περιβάλλον
Στα μελλοντικά σχέδιά τους είναι να συμβάλουν και στην προστασία του περιβάλλοντος με δεντροφυτεύσεις καθώς και άλλες δράσεις. Στις 17 Απριλίου θα φωνάξουν «Let’s do it Greece»! H συγκεκριμένη καμπάνια που "υιοθετήθηκε" από την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής «Ώρα για Δράση» και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ονομάστηκε “Let’s do it Greece”. Σκοπός της μέσα σε μία ημέρα, να συντονιστούν ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελλάδα, εθελοντές πραγματοποιώντας δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας.


Ντοκιμαντέρ - Εκδόσεις & Συνέδρια
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η «Κιβωτός» το 2014 στάθηκε αρωγός στη διεξαγωγή του γυρίσματος του ντοκιμαντέρ της Emma Baus, «The Nature of Cats» για το κανάλι France 2 το οποίο κατά την πρώτη προβολή του παρακολούθησαν πάνω από 1.000.000 τηλεθεατές καθώς και στην έκδοση του βιβλίου της Gabriela Stabler, διεθνούς φήμης φωτογράφου άγριας ζωής και φύσης, που αφορούν στη διαβίωση των ζώων της Ύδρας και το νησί μας. Το ντοκιμαντέρ αλλά και το βιβλίο που παρουσιάστηκαν στο κοινό μέσα στο 2015 με μεγάλη επιτυχία συνέβαλαν στην προώθηση του νησιού μας στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο. Αναμένεται για τα παραπάνω και εκδήλωση που θα οργανώσει το σωματείο την Άνοιξη.
Επίσης σε συνεργασία με τον Ed Emery και το Free University of Hydra τον Οκτώβριο του 2016 θα πραγματοποιηθεί το «Διεθνές συνέδριο για τα Γαϊδούρια και τα Μουλάρια».


Σκίαστρο ιπποειδών - Ποτίστρες - Χώρος σωματείου
Σχετικά με τις ενέργειες από το σωματείο για την τοποθέτηση ειδικών σκιάστρων στο λιμάνι για τα ιπποειδή, την κατασκευή 2 ποτιστρών, την αναπαλαίωση του παλιού δημοτικού κάρου αλλά και την παραχώρηση μόνιμου χώρου στο σωματείο, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση της 29/1/16 ανέβαλε τη συζήτηση για τα στέγαστρα, δεν δέχθηκε να παραχωρήσει το παλιό ραντάρ όπως προτάθηκε ως χώρος στέγασης, αλλά δεσμεύτηκε να ψάξει για άλλον κατάλληλο χώρο. Τέλος, συμφώνησε στην κατασκευή των 2 ποτιστρών και στην αναπαλαίωση του κάρου.
Η «Υδραϊκή Κιβωτός» ευχαριστεί το Δημοτικό Συμβούλιο για τα παραπάνω και ευελπιστεί να δοθούν λύσεις και στα άλλα θέματα.


Ευχαριστίες
Η «Υδραϊκή Κιβωτός» ευχαριστεί θερμά, τα μέλη της που εργάζονται εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια, τους γιατρούς τους Ειρήνη Ρέσου και Carol Mac Beth, την Animal Action και την ομάδα της, το The Marchig Animal Welfare Trust of Geneva, το Help Animal International και τους δωρητές του σωματείου. Ειδικά την Κυρία Gabriela Stabler και τον εκδότη Κύριο Matthias Reuss των Edition Reuss, την Κυρία Heidi Keller και την οικογένεία της. Τον κύριο Ανδρόνικο Τσιγκούνη αρχιτέκτονα, για την μελέτη τοποθέτησης των σκιάστρων που έκανε αφιλοκερδώς αλλά και για την πολύτιμη βοήθειά του σε διάφορα θέματα, τον οποίο και ανακηρύσσουν επίτιμο μέλος. Ευχαριστούν επίσης τις Κυρίες Αθηνά Τσιγκουράκου και Γεωργία Τσιτσινάκη για την πολύτιμη βοήθεια στις υιοθεσίες και όχι μόνο. Επίσης τον Δήμο Ύδρας για την παραχώρηση του παλιού Κυλικείου για την αποθήκευση του εξοπλισμού τους στο Παλιό Γυμνάσιο.
Τέλος εύχονται το 2016 να είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους, με υγεία και αγάπη και ελπίζουν η παραχώρηση μόνιμου χώρου να γίνει πραγματικότητα.