Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φροντίδα και προστασία των ζώων του νησιού μας - Απολογισμός και νέοι στόχοι της "Κιβωτού της Ύδρας"

  • Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 12:39
  • 5'

Φροντίδα και προστασία των ζώων του νησιού μας

Η Υδραϊκή Κιβωτός είναι μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο (No. 4531) με έδρα την Ύδρα.

Η δράση της στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των μελών της, των συνδρομών τους και των δωρεών των φίλων της. Το 90% των μελών της «Κιβωτού» Hydraark είναι αλλοδαποί και ένα 10% είναι Έλληνες.



Απολογισμός της Κιβωτού της Ύδρας για το 2020 

Πριν από χρόνια η Ύδρα ήταν γνωστή για τον υπερπληθυσμό των γατών καθώς και για τα άρρωστα μικρά γατάκια με αναπνευστικά προβλήματα και σοβαρές λοιμώξεις που προκαλούν προβλήματα στα μάτια και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τύφλωση.

Η Υδραϊκή Κιβωτός τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τον υπερπληθυσμό των γατών, καθώς και να βελτιώσει τη γενική εικόνα της υγείας τους.

Στις 8/02/20 & 9/02/20 πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας.

54 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν. Επίσης, 12 γάτες έλαβαν οδοντιατρική περίθαλψη και χειρουργήθηκαν άλλες παθήσεις. Επίσης 6 έλαβαν ιατρική βοήθεια, σε 6 γάτες έγιναν εξετάσεις αίματος. Όλες οι γάτες αποπαρασιτώθηκαν.

2 γατάκια εξετάστηκαν για παθήσεις των ματιών και τους δόθηκε φαρμακευτική αγωγή.

2 γατάκια ήρθαν σε κακή κατάσταση. Το ένα με σοβαρό πρόβλημα στο μάτι και το άλλο με απόστημα στο στόμα.

Το γατάκι με το πρόβλημα στο μάτι σταλθηκε σε κλινική στην Αθήνα όπου και έλαβε την αντίστοιχη θεραπεία. Το άλλο φιλοξενήθηκε από εθελοντή και έλαβε φαρμακευτική αγωγή. Και τα δυο ζώα έγιναν καλά. Τα έξοδα της περίθαλψης στην κλινική καλύφθηκαν από την Κιβωτό.

3 γάτες εμβολιάστηκαν.

Στις 27/6/20 πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας.

23 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν. Επίσης, 2 γάτες έλαβαν οδοντιατρική περίθαλψη και χειρουργήθηκαν για άλλες παθήσεις.

Τα έξοδα καλύφθηκαν από την Κιβωτό της Ύδρας.

Στις 24/10/20 & 25/10/20 πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας.

38 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν. Επίσης, 3 γάτες έλαβαν οδοντιατρική περίθαλψη και 2 χειρουργήθηκαν για άλλες παθήσεις (πολύποδες, όγκοι κτλ).

Σε 2 γάτες με καρκίνο σε τελευταίο στάδιο έγινε ευθανασία. Σε 1 γάτα διαγνώστηκε καλοήθης όγκος και θα χειρουργηθεί την επόμενη φορά.

2 τυφλά γατάκια έλαβαν περίθαλψη και χορηγήθηκε αγωγή. Θα φιλοξενηθούν από εθελοντή και μετά θα προωθηθούν για υιοθεσία. Αναζητούμε σπίτια.

Ένα γατάκι από τον Βλυχό με παράλυτο πίσω πόδι έλαβε περίθαλψη και ευτυχώς υιοθετήθηκε.

Σε 3 αδέσποτες γάτες δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έγινε αιμοληψία.

4 γάτες εξετάστηκαν για διάφορες παθήσεις. 2 από το Λιμάνι, 1 από το Γήπεδο και 1 που έφερε συμπολίτης και διαγνώστηκε με καρκίνο.

2 αδέσποτες γάτες προσκομίστηκαν από εθελοντές σε άσχημη κατάσταση.

Μία θηλυκή από την περιοχή Αυλάκ, παράλυτη με πόνους και μία θηλυκή αφυδατωμένη και υποσιτισμένη από την περιοχή περιβολάκια.

Και οι 2 γάτες στάλθηκαν σε κλινική στην Αθήνα. Τα έξοδα νοσηλείας τους και τα μεταφορικά τους τα καλύψε η Κιβωτός. Γύρισαν πίσω υγιείς και επανεντάχθηκαν στις αποικίες τους.

Σύνολο: 58 ζώα (αδέσποτα).

Σε όλα τα ζώα έγινε αποπαρασίτωση.

Αναλυτικά η κάλυψη των εξόδων για τις 24-25/10/2020

Αμοιβή γιατρών: Δήμος Ύδρας

Εισιτήρια γιατρών: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Διαμονή γιατρών: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Χαρτιά-Νάυλον-καθαριστικά κτλ: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Καφέδες, γεύματα γιατρών: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας).

Το 6μηνο πρόγραμμα σίτισης αδέσποτων γατών για 2019-2020 ( Οκτώβριος 2019 -Μάιος 2020) συνεχίστηκε μέχρι και 10/8/2020 λόγω την πανδημίας του κορωνοϊού.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Υδρας για την παροχή τροφής 2 μηνών.

Το πρόγραμμα 2020-2021 ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2020 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάιο του 2021. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα συνεχιστεί.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Υδρας για την παροχή τροφης, τον μήνα Οκτώβριο.

Ευχαριστούμε τις Κυρίες Heidi Keller, Doris Jagger, El Soberger, Gabriella Stabler για την ευγενική δωρεά του ποσού που χρειάστηκε για να αγοράσουμε την τροφή η οποία θα χρησιμοποιηθεί για το γέμισμα των ταϊστρών μέχρι και τέλος Μαΐου.



Νέοι στόχοι της Κιβωτού της Ύδρας για το 2021

Για το 2021 η Υδραϊκή Κιβωτός έχει στόχο να υλοποιήσει προγράμματα στειρώσεων, περίθαλψης και εμβολιασμών/αποπαρασίτωσης σε γάτες, την ετήσια επίσκεψη των ιππιάτρων, να συνεχίσει την σίτιση των αδέσποτων γατών καθώς και άλλα εφόσον είναι εφικτό δεδομένης της κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του Cοvid -19.

Οι δράσεις μας έχουν αυξήσει τη φήμη της Ύδρας προς στους επισκέπτες. Δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα καταφθάνουν στην Κιβωτό με σκοπό να συγχαρούν τους εθελοντές μας για το πόσο καλή είναι η κατάσταση των ζώων στο νησί μας και να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε.

Η εικόνα της καλής διαβίωσης των ζώων κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αλλά και από στόμα σε στόμα και τείνει να κάνει την Ύδρα πρότυπο νησί και μάλιστα ιδιαίτερα φιλικό προς τα ζώα. Σε σύγκριση με άλλα νησιά, το νησί μας υπερτερεί σ’ αυτό τον τομέα και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι : “Τα αδέσποτα ζώα επιτηρούνται από τους Δήμους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Α.Α.κ.Τ. για την περισυλλογή τους, τη στείρωσή τους και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον” (Ν. 3170/03, άρθρο 7) και καθώς όλα τα ανωτέρω έχει αναλάβει ουσιαστικά η Φιλοζωική μας, η μόνιμη παραχώρηση χώρου είναι αναγκαία για να συνεχίσουμε το έργο μας και απαραίτητη για την καλή λειτουργία του σωματείου.

Αισιοδοξούμε το 2021 να παραχωρηθεί μόνιμος χώρος στο σωματείο μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας και ελπίζουμε ότι μέσα στο 2021 θα τοποθετηθεί το μόνιμο σκιάστρο και οι δύο ποτιστρες για τα ιπποειδή. Είναι χρόνια αίτηματα του σωματείου μας.



Ευχαριστίες 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά:Το D G Charitable Settlement για την γενναιόδωρη δωρεά του αλλά και όλους τους δωρητές μας από κάθε γωνιά της γης!

Επίσης την stray.gr για την βοηθειά τους στην υιοθεσία των 5 αδέσποτων κουταβιών αλλά και όλους όσοι βοήθησαν για τις υιοθεσίες τους.

Την Animal Action, το The Marchig Animal Welfare Trust of Geneva, το Helo Animals International και

Ευχαριστούμε τους υπέροχους γιατρούς μας που δούλεψαν ακούραστα! Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που φροντίζουν γάτες από στις γειτονιές τους.

Την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο Ύδρας για την άριστη συνεργασία μας σε όλα τα θέματα.

Θερμές ευχαριστίες και στον Δήμο Ύδρας, το Δημοτικό συμβούλιο και τον κύριο Δήμαρχο Γιώργο Κουκουδάκη, την Αντιδήμαρχο Κυρία Μαίρη Κάτσικα  και υπεύθυνη για τα αδέσποτα αλλά και την Κυρια Κατερίνα Μαραγκου Πρόεδρο της ΚΕΔΥ και τα μέλη της.

Ευχαριστούμε τον κ. Τάκη Διαμαντή για την εθελοντική προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια για την φροντίδα των γατών του νησιού μας.

Τέλος ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ αξίζει σε όλους τους εθελοντές μας που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται αφιλοκερδώς, εθελοντικά και χωρίς ανταλλάγματα ώστε να είναι το νησί μας παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Ποιος θα ήθελε άραγε να κάνει διακοπές σε έναν τόπο όπου τα ζώα θα γύριζαν στον δρόμο άρρωστα και πεινασμένα;

Τέλος ευχαριστούμε την Εκδότρια της Φωνής της Ύδρας, Ελένη Χριστοδούλου για την παραχώρηση του χώρου και για την βοήθεια της σε ό,τι της έχουμε ζητήσει.

Ευχαριστούμε!



Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι:

Όλα τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας είναι εθελοντικές οργανώσεις. Επομένως η σωστή διαχείριση αδέσποτων απαιτεί τη συνεργασία:

1.Των αρμόδιων αρχών, που έχουν και την εποπτεία τους βάσει Νόμου.

2.Των φιλοζωικών σωματείων, που μπορούν να συμβάλουν εθελοντικά.

3.Του κοινωνικού συνόλου.



Επιπλέον θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι:

Η «Κιβωτός της Ύδρας» προσπαθεί κάθε χρόνο με προγράμματα και άλλες δράσεις να βοηθά και να ενημερώνει.

Ο Νόμος δεν επιβάλλει τη διαχείριση αδέσποτων ζώων να την έχουν τα Φιλοζωικά Σωματεία.

Ο Νόμος επιβάλλει τη διαχείριση αδέσποτων ζώων στους Δήμους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή, στείρωση και επανένταξη των ζώων στο οικείο τους περιβάλλον

Τα μέλη των σωματείων είναι εθελοντές που διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους ΔΩΡΕΑΝ!

Όποτε μπορούν και όσο μπορούν. Τυχόν υποδείξεις, επικριτικά σχόλια, υπαινιγμοί για την τιμιότητά τους ή ακόμα και αναίτια επίρριψη ευθυνών για το τι κάναμε ή δεν κάναμε, δείχνουν σαφώς άγνοια, συκοφάντηση και αχαριστία.

Ευχόμαστε το 2021 να είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους μας, με υγεία και αγάπη.