Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022

Καλά Χριστούγεννα Ύδρα! Χρόνια πολλά σε όλους!

  • Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014 10:16
  • 1'

Ανοίγω την κούτα με τα χριστουγεννιάτικα και χαζεύω σαν παιδί, τις πολύχρωμες μπάλες, τα αστέρια, τα φωτάκια και κάθε λογής πασπαλισμένα με χρυσόσκονη στολίδια! Είναι τα λιγότερο χρειαζούμενα αντικείμενα, μια και βγαίνουν από τη «χειμερία νάρκη» τους μια φορά τον χρόνο, αλλά παράλληλα είναι αυτά που χρωματίζουν για λίγες μέρες τη ζωή μας, τόσο ευχάριστα, δημιουργώντας μια χριστουγεννιάτικη παραμυθένια αύρα!

 


Από τη θαλπωρή του σπιτιού, το μυαλό κοντοστέκεται για μια στιγμή και φεύγει να βαδίσει έξω στα καλντερίμια της Ύδρας.
Κάνει κρύο, η παγωνιά στους δρόμους έχει συμμαχήσει με το νυχτερινό μοναχικό τοπίο, και οι ανάσες εκεί που λάμπει λίγο φως, φαίνεται να βγαίνουν σαν χειμωνιάτικοι παγωμένοι ατμοί, που φυλακίζονται για λίγο από το μάλλινο ζεστό κασκόλ.
Στη βραδινή πάχνη του νησιού μας, ένα δέντρο αληθινό έξω στην αυλή, έχει μεταμορφωθεί σε χριστουγεννιάτικο, με φωτάκια και στολίδια. Δίνει τον δικό του εορταστικό τόνο σε ολόκληρη τη γειτονιά. Χαμογελάω, καθώς μια γάτα έχει κουρνιάσει κάτω από το λαμπερό δέντρο και μοιάζει με τα δώρα που ακουμπάμε κάτω από αυτό. Η γάτα τρομάζει για λίγο στο θόρυβο των βημάτων και χάνεται ενοχλημένη πάνω στις στέγες του διπλανού σπιτιού. Μια μελωδία γιορτινή αντηχεί στα αυτιά μου από τραγούδια, που ακούμε κάθε τέτοια εποχή. Μυρίζει καπνός από τζάκι, και φαντάζεσαι τα ξύλα να αγκαλιάζονται από τις φλόγες και να μοιράζουν ζεστασιά μέσα στα σπίτια.
Τα μικρά παιδιά να έχουν αραδιάσει τα παιχνίδια τους μπροστά από το τζάκι πάνω στο χαλί και να οργανώνουν ιστορίες... Ενώ γύρω τους γονείς και φίλοι να πίνουν αχνιστή σοκολάτα και να κουβεντιάζουν τα δικά τους.
Και με μια Ύδρα έξω, να μοιάζει σαν παγώνι που ανοίγει τα φτερά περήφανα και χαρίζει γενναιόδωρα την ευζωία σε όλους, όσοι κατοικούν εδώ.
Κάτι τέτοιες στιγμές, σε κάνουν να κρατάς εικόνες και να σκέφτεσαι πως αυτό το νησί, την κάθε εποχή του, τη ζει με τον δικό του τρόπο και έχει το δικό του γνώριμο σ' εμάς, αλλά τόσο μοναδικό και ιδιαίτερο χρώμα.
Αυτές είναι οι εικόνες οι ευχάριστες, σε ένα νησί που αντέχει στον χειμώνα, με μια καρδιά να χτυπά δυνατά και γιορτινά. Τόσο γιορτινά που η «Φωνή της Ύδρας» θέλοντας να εκφράσει με όλη της, την αγάπη τις ευχές της, σας λέει τώρα: «Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους Υδραίους και καλούς φίλους του νησιού μας. Θερμές ευχές για όμορφες και χαρούμενες εορταστικές στιγμές με υγεία και ευτυχία. Με την οικογένεια ή και τους φίλους, αλλά πάντα με την αίσθηση ότι η επόμενη μέρα θα είναι πιο χαμογελαστή από την προηγούμενη και σίγουρα πιο αισιόδοξη»!