Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022

Χρώματα και αρώματα της Ύδρας ριγμένα σε μια παλέτα ακανόνιστη για τον καθένα

  • Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 12:31
  • 1'

Μια εκτυφλωτικά λευκή μπουγάδα είναι απλωμένη στην ταράτσα και δίπλα στον κήπο ένα λευκό φούλι μοσχοβολάει ζωή. Η λιακάδα φωτίζει τα φρεσκοβαμμένα πεζούλια και σε ζαλίζει με το καθάριο λευκό που αυτά ακτινοβολούν.

Ο βασιλικός αψηφά το απέριττο λευκό και περήφανος για τα θέλγητρά του, στέκεται πάνω από την στέρνα για να αγγίξεις τα φύλλα του και να αναδυθεί το πλέριο άρωμά του. Και εσύ από την ζάλη του, παίζεις τώρα σκάκι πάνω στο κόκκινο και λευκό πλακάκι της αυλής.

Θάλασσα και ήλιος, ουρανός και χρώμα, ξεπηδούν από το αντάμωμα της σκέψης με το άρωμα του βασιλικού και βιάζονται να ξεκλέψουν το βλέμμα σου.

Τι άλλο να φανταστείς όταν το απλό σε σαγηνεύει. Όταν οι λεμονιές στο περιβόλι έδεσαν τον αξεπέραστο λεμονανθό σε πλούσιο κίτρινο καρπό που μοσχοβολάει τώρα ελπίδα. Όταν τα μοβ κόκκινα γεράνια στόλισαν το κρυστάλλινο ποτήρι του πρωινού με το πανάκριβο λουλούδι τους. Όταν ακόμα και οι αναμνήσεις μοιάζουν να είναι ορατές σε αυτό το μωσαϊκό χρωμάτων και αρωμάτων.

Είναι ακόμα πρωί και οι υπόλοιπες ώρες θα φέρουν και άλλη ευλογία από την Ύδρα της ζωής σου.

Θα σβήσουν τις έννοιες, θα παρηγορήσουν τις ανάγκες και το βραδινό αεράκι θα σε φέρει πίσω στο σπίτι σου πάλι, μετά το θαλασσινό αγκάλιασμα του απογευματινού σου μπάνιου. Σκέφτεσαι ακόμα τα πετραδάκια της παραλίας που έριχνες ένα - ένα πάνω σου, σαν κλεψύδρα που αργούσε να κυλήσει.

Καλοκαίρι! Οι στιγμές που έζησες, οι στιγμές που ζεις, οι στιγμές που φτιάχνουν το πορτρέτο μιας ζωής γεμάτης από Ύδρα. Είναι σαν να τέλειωσαν τα χρώματα της τέμπερας άλλων ταξιδιών, να στέρεψαν τα αρώματά τους και να έμειναν μόνο τα δικά σου, αυτά του νησιού σου.

Για σένα μόνο αυτά τα χρώματα και αρώματα θυμίζουν καλοκαίρι. Αυτά άγγιξαν οι δικοί σου άνθρωποι και με αυτά σε τύλιξαν αυθόρμητα, γιατί αυτά αγάπησαν.

Χρώματα και αρώματα της Ύδρας ριγμένα σε μια παλέτα ακανόνιστη για τον καθένα. Ριγμένα άλλοτε μόνα τους, άλλοτε όλα μαζί. Χρώματα που ακουμπάς τα χέρια σου και πιάνεις με αυτά το πρόσωπό σου. Αρώματα άλλοτε ηχηρά και άλλοτε απαλά, που όμως πάντα σε αναστατώνουν. Η ευτυχία είναι δίπλα σου... Απλά δες την και μύρισέ την!

 Ελένη Χριστοδούλου