Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Ξεκίνησε το σεμινάριο "Έγκλημα και Κινηματογράφος" (ΙΓ' ΚΥΚΛΟΣ) του ΕΑΣΤΕ του Πάντειου Πανεπιστημίου

  • Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 10:00
  • 1'
Η πρώτη συνάντηση του ΙΓ' Κύκλου του Σεμιναριού "Έγκλημα και Κινηματογράφος" που διοργανώνει επί σειρά ετών το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου.
Ο ΙΓ' κύκλος αφορά στις διαφορετικές όψεις της βίαιης εγκληματικότητας και στην πρώτη αυτή προβολή προσεγγίστηκε η Γυναίκα ανθρωποκτόνος.
Αρχικά προβλήθηκε επεισόδιο από την τηλεοπτική σειρά, 10η εντολή και αφορούσε σε πραγματικό έγκλημα το οποίο είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Η Διευθύντρια του ΕΑστΕ, Καθ. κ. Ζαραφωνίτου άνοιξε τον επιστημονικό διάλογο θέτοντας ερωτήματα όπως για το σε ποιό βαθμό ο κοινωνικός ρόλος του φύλου επηρεάζει την εγκληματική συμπεριφορά. Ενώ, επεξήγησε το ενδιαφέρον που εγείρει το ζήτημα του φύλου στην εγκληματικότητα όχι ως δημογραφικό στοιχείο, αλλά, ως προς τις ιδιαιτερότητες (τόσο τις ποσοτικές όσο και τις ποιοτικές) που παρουσιάζει η "γυναικεία εγκληματικότητα".
Την προβολή πλαισίωσαν με τις εισηγήσεις τους οι: - Η κα Καρδαρά, Δρ. του Τμήματος Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά την απεικόνιση της γυναίκας ανθρωποκτόνου από τα Μ.Μ.Ε. και ειδικότερα, όπως αυτή διαφοροποιείται όταν η ανθρωποκτονία τελείται σε βάρος του συντρόφου/ του παιδιού τους/ μη μέλους της οικογένειας.
- Ο κ. Πάνος Σόμπολος, έγκριτος, επί 42 χρόνια δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ και επί τρεις διετίες προέδρου της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος μας μετέφερε τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς του ως δημοσιογράφου κατά τις πολύκροτες υποθέσεις γυναικών δράστιδων όπως τις έζησε και τις μετέφερε στον Τύπο.
Ακολούθησε ο ζωντανός διάλογος με τους φοιτητές και τους φίλους του Σεμιναρίου οι οποίοι έθεσαν με έντονο ενδιαφέρον τα ερωτήματά τους στους εισηγητές.
Ανάμεσα στους φίλους του Εργαστηρίου ο αγαπητός δημοσιογράφος, κ. Χαριτάτος προσέθεσε τη δική του οπτική εισφέροντας στη συζήτηση.